Pacoli: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om, ostatak Miloševićevih tajnih službi pretnja po regionalnu bezbednost

Nakon što je u svom jučerašnjem govoru pred SB UN šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, a policijske snage koristile i prekomernu silu, reagovali su kosovski zvaničnici sa novom serijom oštrih kritika na račun UN. Takođe, negativno su reagovali i na govor Ivice Dačića.

Pacoli: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om, ostatak Miloševićevih tajnih službi pretnja po regionalnu bezbednost

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je UNMIK taj koji „krši međunarodno pravo“, da je Taninov govor „potpuno neprihvatljiv“ i da su kosovske vlasti navodno prekinule komunikaciju sa ovom organizacijom.

“Govor šefa UNMIK-a bio je potpuno neprihvatljiv. On nije izrazio žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja njegovog osoblja. Dobiće uvek isti odgovor onda kada se međunarodna misija koristi za stvaranje prepreka vladavini prava i državi Kosovo. Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek. Osoblje UNMIK-a krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Trebalo bi da se time UNMIK pozabavi, ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om i dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž UNMIK-a danas je za žaljenje”, naveo je Pacoli u objavi na Fejsbuku.

„Izjava UNMIK-a još jednom pokazuje na kako neozbiljan način se UN odnose prema ovom slučaju. Ne žale zbog ponašanja svog osoblja i nema razjašnjenja zašto nisu ukinule imunitet. Sa ovakvim ponašanjem, UN nanose štetu svojoj reputaciji na Kosovu. Mi nećemo prestati da postavljamo pitanja“, navodi Pacoli.

Pacoli i Vljora Čitaku su serijom poruka i preko tvitera reagovali negativno na nastup Zahira Tanina, UNMIK, kao i srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zabeleživši čak i snimak rasprave Dačića sa Čitaku posle zvanične diskusije, sa porukama o nediplomatskom, nekulturnom ponašanju Dačića prema Vljori Čitaku.

Pacoli: Ostatak Miloševićevih tajnih služni pretnja po regionalnu bezbednost već decenijama

Pacoli je na sličan način komentarisao i govor srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Osuđujem falsifikovanje i sramotne laži Ivice Dačića“, naveo je dodajući da „Kosovo nikada nije nikog napalo“, već da je policijska akcija za cilj imala da „ojača vladavinu reda i zakona“.

„Kosovo nema mentalitet da ikoga napada. Kosovo neće nikada da igra ove igre,“ naveo je na Fejsbuku. Tvrdi da svako, sa druge strane, „mora da se plaši Miloševićevih ostataka u srpskoj tajnoj službi i bezbednosnim strukturama“.

One su opasnost za regionalnu stabiilnost već nekoliko decenija, tvrdi Pacoli.

UNMIK bez komentara zbog istrage

U odgovoru za KoSSev na Pacolijeve navode, portparolka UNMIK-a Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi), kaže: „Zbog činjenice da su Ujedinjene Nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati“.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova se još uvek nije oglasilo povodom komentara koji stižu iz Prištine posle sednice SB UN.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš