Ovlašćenja ZSO u obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji?

Hoće li ZSO ima nadležnosti nad obrazovnim institucijama, zdravstvom, prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem? Razmatrano je na debati u Mitrovici.

Ovlašćenja ZSO u obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji?

Formiranjem Zajednice srpskih opština celokupan obrazovni sistem Srbije na Kosovu biće legalizovan, a Zajednica će imati ovlašćenja nad svim obrazovnim institucijama u opštinama koje budu deo zajednice, istakao je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Obrazovanje i zdravstvo su kičma našeg naroda na Kosovu, započeo je izlaganje Branimir Stojanović, na debati koju je Kontakt Plus radio organizovao u okviru projekta "Moj stav", naglasivši da je Briselskim sporazumom dogovreno da Zajednica srpskih opština ima nadležnosti nad obrazovnim institucijama i da druga opcija ne postoji.

„Bez kvalitetnog i dobrog obrazovanja nema perspective i postoji mnogo razloga zašto posebnu pažnju moramo da obratimo na obrazovanje, da to bude apsolutni prioritet u našem radu i da to branimo svim snagama bez obzira na to koliko ljudi želi da to ugrozi i promeni zbog svojih nekih ličnih ili političkih razloga, mislim pre svega na određene ljude u Prištini. I da se potrudimo da se obrazovanje razvija, napreduje, da uslovi u kojima rade naši prosvetni radnici, ali i sam sistem obrazovanja se modifikuje i unapređuje“, rekao je Stojanović.

Prema Stojanovićevim rečima statut Zajednice je za sada nepoznanica, ali je predviđeno da će njime biti definisano obrazovanje, zdravstvo, prostorno planiranje i ekonomski razvoj.

Jedno od aktuelnih pitanja je i verifikacija diploma stečenih na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Severnoj Mitrovici, pa je Stojanović apelovao na sve da što pre obave verifikaciju, naglašavajući da će formiranjem Zajednice celokupan obrazovni sistem biti legalizovan. Iz opštine Severna Mitrovica poručuju da je do sada verifikovano svega 13 diploma.

„Do sada smo primili 45 zahteva za verifikaciju i već ima 13 izdatih sertifikata koji potvrđuju da je diploma verifikovana, ostali zahtevi su još uvek u procedure razmatranja“, rekao je Aleksandar Marković iz odeljenja za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport u opštini Severna Mitrovica.

Međutim, Aleksandar Đikić podseća da je ZSO bila promovisana nešto pre održavanja lokalnih izbora na Kosovu 2013. godine. On je uveren da zajednica neće biti od presudnog značaja za obrazovanje.

„Vrlo je neodgovrono projektovati obrazovanje na osnovu nečega što nije opipljivo. Možete da se bavite urbanizmom, pa da se kockate, možete da bilo šta drugo radite, ali sa decom, sa budućnošću nemožete da se kockate".

"Dakle ZSO će biti jedna vrsta nekakve lokalne samouprave ili zbir lokalnih samouprava unutar ustavnog pravnog sistema Kosova, Priština ispod toga pristati neće“, kaže Đikić za RTK2.

Đikić zaključuje da je ZSO Briselskim sporazumom definisana kao Zajednica opština sa srpskom većinom, što je, kako kaže, suštinski drugačije i, kako tvrdi, neće moći da funkcioniše bez saglasnosti Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš