Otvorena "Nedelja borbe protiv korupcije" na Kosovu

Konferencijom za medije ambasadora Kvinte i specijalne predstavnice EU na Kosovu započelo je obeležavanje "Nedelje borbe protiv korupcije", pod motom ujedinjeni protiv korupcije. Predstavnici zapadnih zemalja i civilnog sektora pozvali su institucije da se snažnije upuste u borbu protiv korupcije.

Otvorena "Nedelja borbe protiv korupcije" na Kosovu

Otvarajući Nedelju borbe protiv korupcije, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske, kao i specijalna predstavnica EU na Kosovu su na konferenciji za medije ukazali na problem korupcije i naglasili da je borba protiv ove pojave neophodna zbog budućnosti Kosova.

"Međunarodna zajednica igra važnu ulogu, sugerišući rešenja i podstičući promene, ali na kraju krajeva ovo je vaša borba, vi ste ti koji ste se toliko žrtvovali da učinite Kosovo onakvim kakvo je danas i vi treba da naterate lidere da ispunjavaju standarde koje ste sami postavili", rekao je Delavi.

Greg Delavi je kao najveće prioritete ambasade naveo borbu protiv korupcije i vladavinu prava, i dodao da je od vitalne važnosti usvajanje Zakona o disciplinskom tužiocu i reforma sistema javnih nabavki.Njegov nemački kolega je izjavio da korupcija negativno utiče na celokupno društvo i dodao da je zbog toga borba protiv korupcije od suštinske važnosti, a uloga medija u toj borbi jako bitna.   

"Nezavisni mediji treba da rade na ovom pitanju, treba da podižu svest jer se pravosuđe bavi samo pojedinačnim slučajevima korupcije. Država i javni službenici treba da zaustave korpuciju osvešćivanjem celog društva u čemu mediji imaju značajnu ulogu", naglasio je ambasador Helt.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolava je rekla da korupcija minira vladavinu zakona i ekonomski rast i istakla da javni službenici osumnjičeni za korupciju moraju biti suspendovani, a osuđeni odmah udaljeni s posla.

"Korupcija treba u potpunosti da se iskoreni iz javnih institucija, jer javni interes ne treba da bude narušen pojedinačnim interesima.Svi oni koji su počinili koruptivna dela i imaju bogatstvo stečeno korupcijom ne treba da uživaju u tim plodovima jer čitavo društvo plaća visoku cenu zbog korupcije", kazala je Apostolova.

Na konferenciji za medije govorili su i amabasadori Velike Britanije, Italije i Francuske koji su pozvali građane i institucije da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije. Novinarima se obratila i Nora Ljatifi, predstavnica instituta Gap, koja je ispred civilnog sektora najavila različite aktivnosti posvećene borbi protiv ove negativne društvene pojave.

Nedelju borbe protiv korupcije organizuje koalicija nevladinih organizacija uz podršku Američke ambasade na Kosovu.

Događaj je protekao bez prevoda na srpski jezik i brošure su bile odštampane samo na albanskom jeziku.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš