Otvoren sajt za kontrolu trošenja novca obveznika

Otvaranjem internet portala “Otvoreno Kosovo”, građani, civilni sektor, mediji, ali i svi zainteresovani pojedinci moći će da imaju uvid kako se troši novac poreskih obveznika. Ovim je Kosovo ispunilo još jednu preporuku Evropskog Parlamenta u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Otvoren sajt za kontrolu trošenja novca obveznika

Jedna od najvećih primedbi Civilnog društva vladi Kosova je netransparentnost trošenja javnog novca. Zato je Vlada u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija pokrenula sajt gde će svako ministarstvo objavljivati kako se troši novac poreskih obveznika.

“Povećaćemo odgovornost državnih organa prema građanima i omogućiti napredak. Ovim dajemo kredibilitet našim težnjama u izgradnji demokratske države koja se zasniva na vrednostima Evropske unije. Naš cilj je da preko ovog portala sva ministarstva objavljuju podatke o trošenju novca. U narednoj fazi ukljućićemo i lokalne samouprave i nezavisne institucije, kako bi i njihov rad bio što  transparentniji", rekao je Ramadan Iljazi, zamenik ministra za Evropkse integracije.

Pored praćenja tokova novca, preko ovog portala sve zainteresovane strane mogu upoređivati, kombinovati i pratiti podatke o radu kosovskih institucija.

“Pristupom podacima od javnog značaja osnažuje se saradnja institucija, građana, civilnog društva i organizacija privatnog sektora kako bi doprineli boljim rezultatima javnih usluga kao što su zdravstvo, obrazovanje, javna bezbednost i ljudska prava“, dodao je ministar javne uprave Mahir Jagdžilar.

Kao dobar primer institucionalnog rada navodi se opština Đakovica, koja je proglašena za najtransparentniju lokalnu samoupravu na Kosovu.

“Mi smo prva i jedina opština na Kosovu čiji je rad potpuno transparentan, a svi podaci su dostupni na sajtu lokalne samouprave. Ovim smo približili opštinu građanima i omogućili im da imaju pristup podacima koji se tiču njih“, poručila je Mimoza Kusari-Ljilja, gradonačelnica Đakovice.

Sajt “Otvoreno Kosovo“ www.data.rks-gov.net ideja je nekoliko nevladinih organizacijia koje se bave nadgledanjem rada Vlade Kosova. Portal otvorenih podataka je takođe preporuka Evropskog parlamenta iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. Sajt je dostupan samo na albanskom jeziku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš