Osmani: Teroristički akt u Banjskoj, režirao i organizovao Beograd

U ekskluzivnom intervjuu za RTK, predsednica Republike Kosova Vjosa Osmani je po prvi put govorila nakon dešavanja u Banjskoj, gde je kao rezultat napada naoružane grupe ubijen kosovski policajac i trojica osumnjičenih napadača.

Osmani: Teroristički akt u Banjskoj, režirao i organizovao Beograd

Očekuje se da će ovaj događaj uticati na proces dijaloga, s obzirom na to da je predsednica Osmani predložila nastavak dijaloga sa SAD-om. U međuvremenu, dok su državni organi Kosova već potvrdili da je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, bio vođa "terorističke grupe", Osmani je najavila da će uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste.

Predsednica Osmani je istakla da je "nakon terorističkog akta u Banjskoj, gde je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namerom da destabilizuje Kosovo i čitav region".

„Prošlo je dosta vremena otkako sam na Kosovu i van njega govorila o opasnosti koju predstavljaju ove grupe, koje već dugo obučava srpska vojska. Uglavnom se radi o strukturama paravojne prirode, koje su teško naoružane vojnim sredstvima, spremne za borbu u vojnom stilu i već duže vreme ilegalno dovoze oružje na sever Kosova, što je kulminiralo napadom od pre nekoliko dana, što je, u obimu koji je planiran, svojim profesionalizmom i pripremom sprečila Kosovska policija“, naglasila je Osmani, izrazivši duboku zahvalnost za izuzetan rad Kosovske policije na "zaštiti suvereniteta, zaštiti dostojanstva naše države, ali pre svega na zaštiti svakog građanina Kosova bez obzira na etničku pripadnost od ovih kriminalnih i terorističkih grupa".

Prema njenim rečima, važno je da sve bezbednosne institucije i javne institucije neumorno rade na sprečavanju ovakvih napada u budućnosti.

"Imperativ je da imamo i stalnu koordinaciju sa našim saveznicima koji su takođe garanti mira i bezbednosti na Kosovu i šire", dodala je predsednica zemlje u intervjuu za RTK.

"To znači da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo moramo da imamo maksimalno jedinstvo unutar naše zemlje, bez obzira na politička opredeljenja i sl., da svi moramo biti jedinstveni i zajedničkim delovanjem da se suprotstavimo ovakvim postupcima Srbije, jer ovako samo podržavamo bezbednosne institucije koje zapravo snose najveći teret zaštite našeg suvereniteta i zaslužuju da mi kao politika govorimo jednim glasom u odbrani Kosova", zaključila je predsednica Kosova.

Osmani: Moramo da sednemo sa SAD i pripremimo nacrt za Asocijaciju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je da Kosovo treba da pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, i istakla da Sporazum o normalizaciji odnosa - koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine - nije "savršen" za Kosovo, već je međunarodna obaveza.

Osmani je istakla da i dalje postoje nedoumice o tome kako se neki njeni delovi mogu primeniti u praksi, pozivajući se na članove 7. i 10. Član 7. govori o obezbeđivanju odgovarajućeg nivoa samodovoljnosti srpske zajednice, u skladu sa ranije postignutim sporazumima u u okviru dijaloga.

U međuvremenu, sljedeći član zahtijeva od strana da implementiraju sve dogovore postignute u dijalogu, uključujući i onaj za Zajednicu.

"Rešenje je da moramo da sednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, da ga predočimo američkom državnom sekretaru koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom bivše šefice diplomatije EU Federike Mogherini da garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa američkim stavom koji su napisali Šole i Eskobar, koji pojašnjavaju da će takvo telo biti koordinaciono telo i kao takvo neće ugroziti unutrašnju funkcionalnost Kosova", rekla je Osmani za RTK.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš