Osmani: Povlačenje iz kosovskih institucija zbog pritiska Srbije

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani je saopštenjem reagovala nakon povlačenja izabranih i imenovanih predstavnika kosovskih Srba iz institucija Republike Kosovo

Osmani: Povlačenje iz kosovskih institucija zbog pritiska Srbije

Današnje akcije Srbije, koje su izabrane i postavljene predstavnike kosovskih Srba primorale da se, makar i privremeno, povuku sa svojih funkcija u institucijama Republike Kosovo, prema rečima predsednice Osmani, imaju za cilj destabilizaciju severa zemlje.

„Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine Kosova i Policije Kosova je akt protiv demokratije, vladavine prava. Ovakva akcija je napravljena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme građanima Srbije na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, navodi se u izjavi predsednice Osmani.

Osmani uverava sve građane Kosova da će institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom uglu njene teritorije u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima.

„Sprovođenje reda i zakona ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture koje vodi Beograd, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region. Današnja akcija Srbije predstavlja njeno jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma za gašenje svojih nelegalnih struktura na Kosovu. Ova akcija koju je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svojih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva. Međutim, Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost u Republici Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Osmani je rekla da će se komunikacija i saradnja sa kosovskim Srbima nastaviti i institucije Kosova će voditi računa da svaki građanin Kosova na svakom delu njegove teritorije nesmetano dobije neophodne usluge od institucija.

„Pozivamo Srbe na Kosovu da ne nasedaju na propagandu Srbije zbog njenih destabilizujućih interesa prema Kosovu i regionu. Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu, a delovanje institucija za jednakost svih pred zakonom je u skladu sa najvišim standardima i evropskim vrednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put. Ali Beograd je taj koji pokušava da destabilizuje i koji održava bliske odnose sa Rusijom i njegovo je oruđe u ovom delu Balkana“, navodi se u izjavi kosovske predsednice Vjose Osmani.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš