Osam godina od usvajanja Ustava Kosova

Ustav Kosova, koji je pisan na osnovu Ahtisarijevog plana, usvojen je u skupštini Kosova 9. aprila 2008. godine.

Osam godina od usvajanja Ustava Kosova
Svečanost povodom osmogodišnjice Ustava održana je danas u hotelu Emarald, a okupila je brojne predstavnike kosovskih institucija i ambasada. Zbog toga je veliki broj policajaca bio raspoređen od hotela do centra Prištine, a saobraćaj je preusmeravan.

Tek nekoliko dana čuvar Ustava, predsednik Kosova Hašim Tači, istakao je značaj dijaloga sa Srbijom i podsetio da je najviši pravni akt rezultat Bečkih pregovora.

"Naše institucije će poštovati odluku Ustavnog suda da ZSO treba biti osnovana. To će doprineti brži ulazak Kosova u EU. Ovo je najmoderniji evropski, ako ne i svetski ustav, koji ima najbolje mahanizme zaštite ljudskih prava," rekao je Tači.

Predsednik, premijer i ministar pravde pozvali su predstavnike pravosuđa, policije ali i sve građane da poštuju Ustav i zakone.

"Kada se radi o politizaciji institucija, može biti ironično da ja kao bivši predsednik najveće stranke pozivam na depolitizaciju. Nemojte me krivo shvatiti, ne kažem da treba da imamo apolitičnog lidera. Loše je kada stranke štite pojedince koji krše zakon. Ljudi koji su optuženi ne mogu biti u institucijama, niti se naći na izbornim listama na narednim izborima," kazao je Tači.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da su osam godina od usvajanja Ustava postavljeni temelji demokratske i miroljubive države koja garantuje slobode i prava. 

"Izazovi su bili kraj nadgledane nezavisnost i proširenje nadležnosti na celu teritoriju Kosova," rekao je Mustafa.

Ministar pravde Hajredin Kući je istakao da Kosovo sada ima funkcionalni sistem pravde. 

I dalje treba da napredujemo. Najveću pomoć smo imali od naših međunarodnih partnera SAD i Euleksa i znam da će oni i u drugim formama nastaviti da nam pomažu," kazao je Kući.

Usvajanje kosovskog Ustava u skupštini usledilo je manje od 2 meseca od proglašenja nezavisnosti, 9. aprila 2008. godine, a najviši pravni akt je nakon toga prošao kroz nekoliko izmena, ali ne i pravopisnih, jer verzija na srpskom jeziku prema istraživanju novinarke Jelene Petković ima 930 grešaka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš