Optužnica protiv 24 lica zbog opstrukcije u predmetu Drenica

Specijalno tužilaštvo Kosova je danas podiglo optužnicu protiv 24 lica zbog krivičnih dela počinjenih kako bi se onemogućilo suđenje visokim zvaničnicima bivše OVK za ratne zločine nad civilima, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva u logoru OVK u oblasti Drenice, 1998. godine.

Optužnica protiv 24 lica zbog opstrukcije u predmetu Drenica

Podignute su optužnice za krivična dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, bekstva lica lišenih slobode, pomaganja njihovog bekstva, nezakonitog oslobađanja lica lišenih slobode, ometanja dokaznog postupka, zastrašivanja tokom krivičnog postupka, i učestvovanja u organizovanju organizovane kriminalne grupe, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Kosova.Reč je o krivičnim delima počinjenim tokom suđenja u predmetu Drenica u kojima su visoki zvaničnici bivše OVK optuženi i osuđeni zbog ratnih zločina nad albanskim civilima u logoru OVK u Likovcu, kod Drenice, 1998. godine.

"Dvadesetčetvoro okrivljenih je optuženo za nekoliko teških krivičnih dela u vezi sa postupanjem sa zatvorenicima od strane osoblja Korektivne službe Kosova, sa bekstvom zatvorenika iz bolnice u Prištini u maju 2014, sa medicinskom negom pruženom nekim zatvorenicima i sa zastrašivanjem svedoka tokom trajanja suđenja u predmetu Drenica", navodi se u saopštenju.

Nakon dugotrajne istrage, 11 pripadnika Korektivne službe Kosova i jedan lekar suočili su se sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i za nezakonito oslobađanje lica lišenih slobode, bekstvo zatvorenika i zloupotreba medicinske nege, koja je pružena pojedinim zatvorenicima. "Istraga je imala za cilj procesuiranje nekoliko okrivljenih, koji su, bez obzira na činjenicu da su se nalazili u pritvoru, organizovali grupu koja je trebalo da spreči ključne svedoke da svedoče na suđenju okrivljenima u predmetu Drenica", navodi se u saopštenju.

Istraga je sprovedena uz aktivno učešće Policije Kosova i Korektivne službe Kosova.

Za zločine na području Drenice, Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je maja prošle godine dugogodišnje kazne zatvora bivšem ambasadoru Kosova u Albaniji i vrhovnom komandantu OVK Sulejmanu Seljimiju i predsedniku opštine Srbica i bivšem komandantu OVK za Drenicu Samiju Ljuštakuu.

Na zatvorske kazne osuđeni su i Agim Demaj, Baškim Demaj, Driton Demaj, Seljmon Demaj, Jahir Demaku i Nedžat Demaku

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš