Opštine u 2016. 38 puta prekršile zakon

Predstavnici Ministarstva administracije lokalne samouprave objavili su izveštaj o radu svih 38 opština na Kosovu za 2016. godinu.

Opštine u 2016. 38 puta prekršile zakon

Tokom 2016. godine većina opština na Kosovu funkcionisalo je u skladu sa zakonom. Ipak, u izveštaju se navodi da je 12 opština prekršilo zakon jer nije postupilo u skladu sa odlukama nadležnog ministarstva. S druge strane, opštine su uspešno sprovele obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

“U suštini opštine su ispoštovale zakone u slučaju razvoja normativnih delatnosti. Pored redovnih skupštinskih sednica, većina opština je organizovala i javne sastanke prilikom kojih su građani iznosili svoje mišljenje. Gradonačelnici su takođe ispunili zakonsku normu regularnog izveštavanja, posebno na ekonomsko-finansijskom planu, a Skupštine Opština su bile veoma aktivne u odobravanju opštinskih zakona“, dodao je Dielor Gaši.

U izveštaju su predstavljeni rezultati opština, kao i preporuke i zahtevi ministarstva administracije i lokalne samouprave. Navodi se da četiri opštine na severu Kosova još uvek nemaju oformljene odbore za bezbednost.

„Ovi rezultati će nam svakako poslužiti da i ovu godinu uspešno završimo kao i prošlu, ali i da ispravimo nepravilnosti, jer smo u obavezi prema zakonu koji je na snazi da to uradimo. Ovom prilikom vas obaveštavam da je prošle nedelje odobren nacrt dokumenta za lokalni i ekonomski razvoj i za upravljanje opštinskom imovinom, formirali smo i radne grupe. Kada je u pitanju kršenje zakona, bilo je i proceduralnih i tehničkih problema, uglavnom u oblasti prostornog planiranja, ali ćemo u narednom periodu obratiti veću pažnju tom pitanju“, istakla je Rozafa Ukimeraj, generalna sekretarka MALS-a.

Opštine uspešno sprovode obaveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dok iz Kancelarije EU na Kosovu pozdravljaju postignuti uspeh i poručuju da je transparentnost u institucijama od velikog značaja, naročito u izbornoj godini.

„Znamo da će biti parlamentarnih izbora, potom na jesen i lokalnih, svi smo zainteresovani da o ovom procesu, ali i vidimo napredak u različitim oblastima koje su veoma značajne za našu zemlju. Što se tiče izveštaja i ispunjavanja obaveza iz evropske agende, ističem da je put do EU veoma značajan, a zalaganja velika kako bismo stigli do cilja“, poričio je Damjan Sedar iz Kancelarije EU na Kosovu.

U izveštaju se navodi da u 32 opštine radi 1402 pripadnika nevećinskih zajednica, a da 12 opština u 2016. godini nije finansiralo aktivnosti nevladinog sektora. 

 

 

 

 
 
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš