Opozicija protestuje 9.januara

Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova, Samoopredeljenja i Inicijative za Kosovo na prvoj konferenciji za novinare u 2016 godini suizjavili da je Ustavni sud Kosova procenio da su sporazumi o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom štetni i da je Vlada Kosova prekršila Ustav. Zbog toga opozicija poziva Vladu na odgovornost i traži njenu ostavku.

Opozicija protestuje 9.januara

Vlada Kosova nema legitimitet da nastavi dalje i mi ćemo kao opozicija nastaviti da se protivimo sporazumima, rekla je novinarima poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi.

“Iako smo platili visoku cenu, jer smo hapšeni, a protiv aktivista i građana koji su protiv sporazuma primenjene represivne mere, Ustavni sud je procenio da su (sporazumi) bili štetni i da smo mi bili u pravu.Želimo da naglasimo da jedna Vlada koja krši Ustav Kosova, nema legitimitet”, dodaje Bujupi.

Opozicija nema dilemu kada su u pitanju protesti i već za 9.januar organizuje novi, prvi u ovoj godini. Bez obzira na političku pripadnost građani bi trebalo da izađu i odbrane suverenitet i nezavisnost Kosova, rečeno je na konferenciji za medije.

"Imamo veoma jasnu odluku Ustavnog suda. Nastavićemo sa protestima i u ovoj godini", poručuje Driton Čauši, Samoopredjeljenje.

“Mislim da bi svaki odgovoran čovek trebalo da da ostavku, ne zato što to traži opozicija, već zbog zahteva građana.Nije sramota reći pogrešili smo, niti je sramota reći da su potpisali dokumenata koja nisu pročitali i nije sramota da ekipa nije bila profesionalna i bilo bi dobro da dok još nije kasno deluju i da se povuku”, kazala je Valjdete Bajrami, funkcionerka Inicijative za Kosovo.

Vlada je ranije saopštila da neće ponovo pregovarati o sporazumima o Zajednici i razgraničenju sa Crnom Gorom I uverava građane da će sve biti urađeno po Ustavu.Predsednik Skupštine Kadri Veselji ističe da je jedini način rešavanja političke krize dijalog. Međutim, opozicija nastavlja sa protestima.Prvi u ovoj godini biće održani u subotu, 9.januara, a cilj izlaska na ulice je pored poništavanje dva sporazuma i ostavka Vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš