Opozicija: Kosovo u Briselu kao država a ne kao pokrajna

Kosovska opozicija pozitivno gleda na nedavni predlog nove šefice Kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove da se u razgovore u Briselu uključe i oni, ali ističu da je za to potrebno u potpunosti promeniti dosadašnji format razgovora, a postojeći razgovori odmah prekinu. Apostolova je ovaj predlog dala tokom razgovora sa kosovskom ministarkom za dijalog Editom Tahiri u četvrtak ove nedelje.

Opozicija: Kosovo u Briselu kao država a ne kao pokrajna

"Dosadašnji format pregovora sa Srbijom treba odmah da se okonča. Potrebno je da se stvori nova  platforma za razgovore sa Srbijom kojia će se zasnivati na reciprocitetu a sa konačnim ciljem obostranog priznavanja Kosova i Srbije. U takvoj sitruaciji AAK bi mogla biti deo ovih razgovora, ali ne u ovakvom formatu, jer su razgovori izgubili smisao i nemaju efekat na poboljšanje odnosa između Kosova i Srbije," rekao je za portal Tesheshi portparol AAK - stranke koju predvodi Ramuš Haradinaj - Muharem Nitaj (Muharrem Nitaj).

Slično mišljenje ima i član predsedništva Samoopredeljenja Zđim Huseni (Zgjim Hyseni), koji smatra da Samoopredeljenje ne može da učestvuje u postojećem obliku razgovora u Briselu jer ne želi, kako kaže, da da legitimitet štetnim sporazumima koji su postignuti u poslednje četiri godine.

"Dijalog se trenutno vodi bez principa dijaloga, gde se ne zna ni početak, ni kraj, niti pitanja o kojima se razgovara, a još manje imamo one koji mogu da razgovaraju. Ono što nam je potrebno, pre nego da se bilo ko uključi jeste da se sam dijalog reformiše, što pre svega znači promenu orjentacije i platformu dijaloga, da se utvrdi koji su naši interesi u ovom dijalogu," za kosovske medije ranije je rekao Huseni.

Kosovo mora da ima jasnu platformu: da nastupi kao država, a ne kao pokrajina Srbije, kako se sada to odvija, smatra član predsedništva trećeg opozicionog pokreta NISMA-e Zafir Beriša (Zafir Berisha).

NISMA stoga nije spremna da sada bude deo bilo kakvog tima u razgovorima sa Beogradom, za isti portal, naveo je Beriša.

"NISMA je spremna da bude deo dijaloga samo ukoliko bi se format razgovora u potpunosti promenio, a ni pod kakvim okolnostima u postojećem formatu. Dakle, NISMA jeste zainteresovana da uredi odnose sa Srbijom, ali ne na osnovu sporazuma od 19. aprila," dodao je.

Od kada se od 2011. godine u Briselu vode razgovori između, kako srpska strana navodi - zvaničnog Beograda i Prištine, odnosno, Srbije i Kosova - kao dve nezavisne zemlje, na čemu insistira kosovska strana, u ovim razgovorima ni sa jedne strane nisu učestvovali predstavnici opozicije, kao ni civilnog društva, a i jedni i drugi briselske sporazume i sam proces dijaloga kritikuju zbog visoke netransparentnosti, štetnosti sporazuma za same građane na terenu, ali i izdaju nacionalnih interesa. Razgovori se vode uz posredovanej EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš