Ombudsperson: Zakonodavstvo još uvek ozbiljan problem na Kosovu

Ombudsperson Kosova Hilmi Jashari je na konferenciji za novinare izjavio da ni ove godine nije bilo poboljšanja u polaganju računa institucija, te da je pravosudni sistem i ove godine nastavio da odgađa preispitivanje predmeta

Ombudsperson: Zakonodavstvo još uvek ozbiljan problem na Kosovu

Kosovsko zakonodavstvo još uvek je u ozbiljnim problemima i nema pune primene zakona, rečeno je na predstavljanju rezultata rada Institucije Ombudsmana Kosova tokom 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ombudsperson Kosova Hilmi Jashari je na konferenciji za novinare izjavio da se na Kosovu još uvek zakoni ne primenjuju u potpunosti i utiče se na rad pravosudnog sistema.

„Veći deo zakona koje je usvojila Skupština Kosova još uvek nije međusobno usaglašen, a kao drugo i dalje nedostaje kodifikacija zakona koji predstavlja jedan od najozbiljnijih problema u funkcionisanju zakona. To, takođe, utiče i na ceo pravosudni sistem, sprečavajući na odgovarajući način i doslednu primenu zakona", rekao je Jashari.

On je dodao da ni ove godine nije bilo poboljšanja u polaganju računa institucija, te da je pravosudni sistem i ove godine nastavio da odgađa preispitivanje predmeta, premašivši period od pet godina, što predstavlja kršenje ljudskih prava.

„Još jedan izveštaj koji nam je veoma važan bio je slučaj tretiranja dece na ulicama gde su otkriveni mnogi nedostaci u funkcionisanju kompletnog institucionalnog lanca, počev od policije, zatim Centra za socijalni rad, ali i starateljskih institucija koje nisu ispunile zakonske i ustavne obaveze koje su na snazi“, rekao je Jashari.

Ombudsman je istakao još nekoliko nepravilnosti za koje je dao preporuke kako da se postupa. Rekao je da je podneo "tužbu protiv Centralne izborne komisije zbog rodne diskriminacije na listama kandidata političkih subjekata za parlamentarne izbore 2019".

Jashari je rekao da je zbog uloge Ombudspersona pristup javnim dokumentima povećan za 70 posto u poređenju sa 2018. godinom. Takođe je naveo da je od 86 poseta mestima gde su smeštena lica lišena slobode, kao što su popravni centri, pritvori, policijske stanice, psihijatrijske i socijalne ustanove, nadležnim organima poslato 12 izveštaja sa 76 preporuka. On je dodao da ove godine nije registrovan nijedan slučaj mučenja u zatvorskim i pritvorskim centrima, kao ni slučajevi fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.

Ombudsperson je nezavisna institucija na Kosova, koja vrši istrage, daje preporuke, objavljuje izveštaje i zalaže se za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš