Ombudsman na novoj lokaciji, korak napred ka ukidanju viza

Kosovske institucije ispunile su danas jedan od kriterijuma za ukidanje viza. Za Instituciju Ombudsmana pronađene su nove prostorije, što će istovremeno omogućiti veću nezavisnost u radu Narodnog advokata.

Ombudsman na novoj lokaciji, korak napred ka ukidanju viza

Iz privatnih prostorija na Sunčanom Bregu u Prištini za koje je plaćana kirija, Institucija Ombudsmana će uskoro biti premeštena na novu lokaciju. Vlada je planirala da ovu instituciju premesti u zgradu Ustavnog suda. Ta ideja je propala, jer zaposleni u Ustavnom sudu nisu želeli da pređu u novu Palatu pravde u Ajvaliji, da li zbog prokišnjavanje i brojnih žabi već premeštenih sudija ili sa argumentum da će to narušiti nezavisnost u radu.

Napokon, zahtev na kome Evropska komisija insistira od 2012. godine u procesu vizne liberalizacije, ispunjen je. Sporazumom koji su danas u Vladi potpisali Ministarstvo javne uprave i Institucija Ombudsmana odlučeno je da Narodni advokat bude smešten u zgradu bivše Ljubljanske banke.

Ministarstvo javne uprave će se pobrinuti za renoviranje i prilagođavanje prostorija kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje Institucije Ombudsmana, rekao je ministar Mahir Jagdžilar.

„Ovo rešenje možda nije najbolje, ali je u trenutnoj situaciji jedino moguće, jer Ustavni sud nije želeo da ispoštuje odluku Vlade Kosova za premeštaj u Palatu pravde,“ kazao je Jagdžilar.

Zamenik ministra evropskih integracija Ramadan Iljazi je podsetio da su usvojena 4 zakona kako bi se proširile nadležnosti i ojačala uloga Ombudsmana.

„Vlada Kosova će na narednoj sednici odobriti i sredstva iz budžeta za Instituciju Ombudsmana kako bi joj se omogućilo da vrši svoj mandat,“ dodao je Iljizi.

A zašto je ova selidba sa jedne lokacije u Prištini na drugu toliko bitna? Da li zbog boljih uslova rada i nezavisosti Narodnog advokata koji štiti i unapređuje ostvarivanje prava građana kontrolišući da li organi vlasti rade zakonito i pravilno, ili zbog ukidanja viza?

Ombudsman Hiljmi Jašari je na prvo mesto stavio ukidanje viza.

„Iako smo rekli da ovo nije najidealnije rešenje imali smo na umu potrebu zemlje i nacionalni interes i interes svih građana i ceo proces ispunjavanja uslova za liberalizaciju viza, i zato smo ga prihvatili,“ rekao je Jašari.

Rešenje je prihvatljivo i za Evropsku uniju. Specijalni predstavnik Samuel Žbogar je rekao da je Kosovo ovim činom ispunilo jedan od preostalih 8 kriterijuma za ukidanje viza.

„Sada imamo prostorije i bolje uslove rada za Ombudsmana. Ovo je moguće zbog viza. Da nije procesa vizne liberalizacije bojim se da bi Ombudsman čekao mnogo duže na prostorije. Ali to je dokaz kako je ceo proces i sam put bitan, a ne samo cilj. Koliko god se svima žurilo da dođu do cilja na ovaj način ste doprineli promenama na Kosovu i boljoj zaštiti ljudskih prava,“ izjavio je Žbogar.

Vlada Kosova tvrdi da je ispunila sve kriterijume za ukidanje viza, osim ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Još uvek nije poznato kada, ali zadnju reč će dati Evropska komisija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš