Održana sednica skupštine, učestvovalo i Samoopredeljenje

Danas je zasedala skupština Kosova na kojoj je razmatrano 15 tačaka. Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje vratili su se u skupštinske klupe nakon tromesečnog bojkota rada ove institucije. Njihove kolege iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo nisu prisustovale zasedanju.

Održana sednica skupštine, učestvovalo i Samoopredeljenje

Posle dužeg vremena ponovo je zasedala Skupština Kosova. Ovog puta, predstavnici Samoopredeljenja su kako su i ranije najavljivali, prisustvovali sednici. Međutim, odsustvo premijera ali I velikog broja ministara u prvom delu sednice, izazvao je negativne reakcije.

"Vlada treba da podseti ministre I poslanike. Vi ste rekli da se vratimo u Skupštinu, da počnemo sa radom, a gde ste vi sada?", rekla je Aljbuljena Hadžiju, poslanica Samoopredeljenja.

Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova, kritikovala je protivljenje Srpske liste formiranju Oružanih snaga Kosova i rekla da oni na to ne mogu da utiču.

“Garantujem poslanicima Liste Srpska da pretvaranje Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage ne zavisi od njih. Ne zavisi od Liste Srpska a ni od njihovog šefa u Beogradu. To ne zavisi ni od Ustavnih izmena, gde Lista Srpska može da koristi svoj glas za blokadu”, naglasila je Osmani. 

Poslanici su kritikovali I odluku Ustavnog suda o dodeli 24 hektara imovine Manastru Visoki Dečani.

“Odluka Miloševića iz 1997.godine je bez sumnje oblik diskriminacije, jer je ekspropiracija izvršena na račun građana Kosova i opštine Dečani. Sve odluke koje su donete u vreme Miloševića, Skupština treba da poništi sa većinom glasova”, kazao je Glauf Konjufca, poslanik Samoopredeljenja.

“To je šteta za opštinu I građane Dečana, a pored svega će pokvariti skladan odnos između manastira I građana Dečana”, rekao je Armen Zemaj iz LDK.

Na sednici su usvojeni Nacrti zakona o ratifikaciji konvencije za povlačenje zahteva za legalizaciju stranih zvaničnih dokumenata, kao i o ratifikaciji sporazuma o zajmu između Kosova I Evropske banke za obnovu I razvoj regionalnih puteva, kojim će biti obuhvaćeni put Klokot-Gnjilane, kao i putevi u Uroševcu, Gnjilanu i Prizrenu.

“Na osnovu sporazuma Vlada Kosova je dobila kredit od Evropske banke za obnovu I razvoj puteva od 29 miliona evra", kazao je Besim Bećaj poslanik Demokratske Partije Kosova. 

“Moramo voditi računa da su investicije za poboljsanje infrastrukture bile leglo korupcije, zbog čega su se  putevi gradili od lošeg materijala“, naglasio je Visar Imeri iz Samoopredeljenja.

Polemiku u Skupštini izazvalo je razmatranje nacrta zakona o kosovskoj agenciji za upoređivanje verifikacije imovine, koji je ipak usvojen većinom glasova, Srpska lista glasala je protiv.

“Komisija za zaštitu prava interesa zajednice I povratak nije podržala ovaj nacrt zakona I poslanička grupa srpska lista takođe neće podržati ovaj nacrt zakona. Pre svega zato što sadržina ovog nacrta zakona ne podržava ono što je dogovoreno u Briselu I što treba biti u interesu svih građana na Kosovu kako većinske, tako srpske, tako I svih ostalih zajednica. Sadržinom ovog nacrta zakona ne garantuje se ravnopravnost u odlučivanju kada je reč o privatnoj imovini, privatno komercionalnoj I imovini koja pripada verskim objektima", rekla je Jasmina Živković iz Liste Srpska. 

Usvojen je I Nacrt zakona o stečaju, dok je nacrt zakona o strateškim investicijama na zahtev premijera vraćen na ponovno razmatranje komisijama za finansije i ekonomski razvo. Parlamentarna grupa Lista Srpska predložila je zamenu člana Komisije za nadgledanje rada obaveštajne službe, ali će se ta tačka naći na narednom zasedanju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš