Održana konferencija o sajber bezbednosti

Više od trećine ukupnog stanovništva Kosova koristi internet. U cilju podizanja bezbednosti korisnika u Prištini je počela dvodnevna konferencija o sajber bezbednosti, na kojoj je istaknuto da je potrebana saradnja i uključenost svih instiucija u rešavanju ovog globalnog problema.

Održana konferencija o sajber bezbednosti

Milijarde ljudi širom sveta koristi internet. Sveopšta digitalizacija, pored brojnih prednosti, donosi i rizike u svim sferama društvenog života: Na meti sajber kriminalnih grupa su svi, od pojedinačnih korisnika interneta do javnih institucija. Bezbedno korišćenje internet od velikog je značaja za ekonomiju, nacionalnu bezbednost, ali i za zaštitu privatnosti i svojine.

Nehat Mustafa koordinator za sajber bezbednost ističe da bi vladine institucije  trebalo bi da imaju vodeću ulogu u definisanju jasnih politika I uputstava za za bezbednost ukupnog "sajber" prostora .

"Na Kosovu se korišćenje informaciono-komunikacione tehnologije znatno povećalo od 2000.godine. Proboj interneta na Kosovu je 76.6 odsto,što je prosek korišćenja interneta u zemljama EU. Kršenje pravila informaciono-komunikacione tehnologe može izazvati brojne probleme, pa čak i one koje utiču bezbednost, rekao je Mustafa.

Zamenik generalnog direktora Policije Kosova Naim Redža kaže da policija ozbiljno shvata ovu vrstu kriminala. 

"Policija Kosova je u borbi protiv ove pojave i rešavanju slučajeva sajber kriminala oformirala odsek za visoko - tehnološki kriminal u okviru odeljenja za organizovani kriminal, kao I interventnu jedinicu protiv sajber kriminala formiranu ove godine. Formiranje ovih odeljenja je bilo potrebno zbog činjenice da sajber kriminal dobija nove forme delovanja, kazao je on.

Korišćenje interneta povećava kvalitet i brzinu pružanja usluga građanima, što utiče na poboljšanje standarda stanovništva, ali  takođe  sa sobom  nosi I određene posledice, a to je saber kriminal, rekao je  Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosvu.

"Kosovo nije izuzetak u ovoj globalnoj realnosti zbog toga će OEBS nastaviti da pruža podršku kosovskim institucijama kako bi one razvile svoje kapacitete I institucionalne mehanizme I efikasno se borile protiv sajber kriminala i sprečile eventualne sajber napade, dodaje on.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici ministrarstva unurašnjih poslova Makedonije i Albanije, a zaključak je da je sajber kriminal globalni problem koji zahteva međunarodnu saradnju i sveobuhvatan i sistemski pristup.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš