Odložena odluka o prelepljivanju grbova na tablicama

Beograd i Priština usaglasili su se da se privremeno odloži početak sprovođenja sporazuma o kretanju koji podrazumeva prelepljivanje oznaka i grbova Kosova i Srbije na registarskim tablicama zbog tehničkih razloga, izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević i dodao da će to trajati dok obe strane ne odluče drugačije.

Odložena odluka o prelepljivanju grbova na tablicama

U Briselu je 14. septembra  potpisan još jedan sporazum o slobodi kretanja, čija je primena trebalo da počne danas. Reč je o ukidanju probnih tablica za vozila sa RKS tablicama i prelepljivanju oznaka Kosova i Srbije.

Sporazumom je predviđeno je da se od 15. novembra sa "RKS" tablica može putovati u centralnu Srbiju bez “probnih” tablica, tako što će ova oznaka, ali i grb "Republika Kosovo" prelepiti belom nalepnicom. Isto bi trebalo primeniti i u slučaju registarskih oznaka "SRB" koje ulaze na Kosovo. 

Kako saznaje RTK2 razlog za nesprovođenje dogovorenog je tehničke prirode. Primena ovog sporazuma odložena je uz saglasnost  Beograda i Prištine.

“Pregovarčki timovi Beograda i Prištine usaglasili su se da se privremeno odloži, kako bi se dogovorili tehnički detalji  potrebni za implementaciju tog sporazuma, to odlaganje će trajati dok obe strane ne odluče drugačije”, objašnjava Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova.

Ministarka za dijalog Edita Tahiri tvrdi da će ovaj sporazum početi da se primenjuje najkasnije 1. decembra.  

A na Merdaru se saobraćaj u oba smera odvija bez problema. Korisnici KS tablica kao i onih sa oznakama srpskih gradova nesmetano saobraćaju. Vozila sa  RKS tablama na ovom prelazu gotovo da nije ni bilo.

“Ne, niko mi nije ništa tražio, mada nisam ni upućen. Nesmetano prolazim”, kaže Ljubisa Vučićević, vozač kamiona sa srpskim tablicama.

Naime, sporazumom  o slobodi kretanja predviđeno je da prilikom prelaska iz Kosova u Srbiju i obrnuto, registarske oznake  budu prelepljene belim stikerima. Predviđeno je da se nalepnice lepe po dolasku na prelaz, i to na delove tablica sa statusnim simbolima - kod kosovskih to je RKS, a kod srpskih  SRB. Takođe se prekrivaju i grbovi Kosova i Srbije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš