Od 1999. USAID na Kosovu uložio oko 850 miliona dolara

Od 1999. godine do danas, Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) uložila je na Kosovu oko 850 miliona dolara, od čega je 15 odsto bilo namenjeno manjinskim zajednicama, izjavio je direktor USAID-a na Kosovu, Džejms Houp, gostojući u emisiji "Slobodno srpski". On je, takođe, govorio i o jednom od najvažnijih programa u portfoliju USAID-a - Unapredimo Kosovo zajedno (AKT).

Od 1999. USAID na Kosovu uložio oko 850 miliona dolara

"Naši programi su nacionalni programi, tako da su oni podrška za čitavo Kosovo, ali, naravno, mi poklanjamo specijalnu pažnju programima koji su namenjeni podršci za manjinsko stanovništvo, namenjeni za podršku ranjivim grupama, za podršku posebno ženama (za žene preduzetnice, za pitanja imovinskih prava žena). Programi imaju nacionalnu perspektivu. Moja gruba procena je da je od tih 850 miliona, rekao bih oko 15 odsto para bilo usmereno prema manjinskim zajednicama na Kosovu," rekao je Houp.
 
Houp je govorio, takođe, o programu AKT u okviru kojeg je za male i mikro biznise obezbeđeno 420.000 dolara. Program se sprovodi u 16 različitih opština širom Kosova - 4 na Severu i 12 u ostalim delovima Kosova. Glavni cilj je da pomogne u stvaranju mostova između lokalnih vlasti i građana, kako bi se obezbedile prioritetne potrebe građana.
 
"Važan deo toga jeste rad u zajednicama gde žive etničke manjine, da obezbedimo da i ti građani takođe imaju koristi od opštinskih službi. Veoma smo zadovoljni kako se program odvija, nakon dve godine, vidimo da su opštine veoma zainteresovane da učestvuju, vidimo zajednice, civilno društvo, koji su dobili dodatnu energiju ovim procesom, kroz saradnju sa lokalnim vlastima...Ima još mnogo toga da se uradi, ali za sada je dobro..." - rekao je Houp. 

"Ovo je nov proces, to je važan deo demokratskog procesa, ne samo na Kosovu, već i u svakoj zemlji, gde građani žele da budu u stanju da vide gde se troši njihov novac od poreza, kakav je učinak izabranih opštinskih zvaničnika, a jedan od načina da se to obavi jeste da se obezbedi da se čuje glas građana u tom procesu," dodao je Houp.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš