Očekuje se proglašenje vanrednog stanja na Kosovu

Povećanje broja zaraženih i mrtvih od coronavirusa natjeralo je čelnike institucija da razmišljaju o proglašenju vanredne situacije.

Očekuje se proglašenje vanrednog stanja na Kosovu

Premijer Avdullah Hoti nakon virtualnog sastanka na kojem su bili gradonačelnici kosovskih općina objavio je proglašenje vanredne situacije, prenosi KOHA.

Kazao je da je potrebna mnogo bliža koordinacija inspektorata da bi se nadgledala provedba mjera, uz policijsku podršku.

“Vanredno stanje ne znači paralizu poslovanja i institucija, već daje ovlaštenje nadležnim institucijama da poduzmu brze i fleksibilne mjere protiv situacije”, rekao je premijer Avdullah Hoti.

Asocijacija kosovskih opština podržava Hotijevu ideju.

Izvršni direktor AKM-a Sazan Ibrahimi kaže da je to stajalište zauzela većina gradonačelnika tokom video-konferencije koja je održana ove subote.

Ibrahimi je rekao da neki gradonačelnici nisu bili prisutni na ovom sastanku i zatražio je više pojašnjenja o vanrednom stanju.

Međutim, nisu se sve opštine složile s ovom odlukom.

Gradonačelnik Mitrovice Agim Bahtiri i zamjenik gradonačelnika Gnjilana suprotstavili su se tome, rekavši da će najviše stradati preduzeća.

Dok je načelnik Opštine Priština Špend Ahmeti rekao da vanredno stanje ne znači i mjere zatvaranja.

Prema njegovim riječima, ostaje još puno stvari koje se mogu učiniti za ublažavanje pandemije, a koje nisu katastrofalne za ekonomiju.

Ustav predviđa da u slučaju potrebe za hitnim merama zaštite predsednik Kosova, nakon konsultacija sa premijerom, proglasi vanredno stanje. Predsjednik odmah objavljuje dekret koji utvrđuje prirodu prijetnje i sva ograničenja prava i sloboda. U roku od 48 sati Skupština može dati saglasnost sa 2/3 glasova poslanika koji su prisutni i glasuju. Bez pristanka poslanika, uredba nema snagu i dejstvo.

Vanredno stanje ne može se proglašavati duže od 60 dana. Ustavom je predviđena i mobilizacija BSK-a za pomoć u vanrednim situacijama. Predsjednik to može narediti, nakon konsultacija s Vladom i Skupštinom.

U međuvremenu, za vrijeme vanrednog stanja, Vijeće sigurnosti vrši izvršne funkcije, koje su ograničene na funkcije koje se posebno odnose na vanredno stanje. Predsjednik je predsjednik Vijeća sigurnosti za vrijeme vanrednog stanja.

Izvor: (kosova.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš