"Obezbeđivanjem kvoruma do bržeg sprovođenja ZSO i S. Suda

Srpska lista juče je u skupštini obezbedila kvorum za izbor Hašima Tačija na mesto predsednika, ali i dalje nije poznato da li je neko od srpskih predstavnika glasao. Nakon izbora na mesto predsednika Tači je posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

"Obezbeđivanjem kvoruma do bržeg sprovođenja ZSO i S. Suda
,Stav Srpske liste je bio da srpski poslanici budu u parlamentu i obezbede kvorum za rad, nismo imali obavezu da podrži bilo koga, važno je da budemo prisutni zbog stabilnosti, da se razreši cela dilema oko izbora predsednika, jer je pretila destabilizacija. Sada nema izgovora da je politička nestabilnost ovakva ili onakva, predsednik i Vlada u obavezi su da sprovedu ono što je dogovoreno, a to je zajednica ZSO i funkcionisanje Specijalnog suda", rekao je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Stojanović je dodao da je samo jedan poslanik je podržao Tačija ,,To je Slobodan Petrović, to je lični dug od ranije ili neka druga stvar. Deset nevažećih listića su listići srpske liste, i to  pokazuje šta Srbi misle o izboru predsednika. Ostaje naš zahtev da u nekom naredno formiranju Vlade, ili konstituisanja parlamenta, jedna od tri funkcije pripadne Srbima, a to je mesto predsednika, premijera ili mesto predsednika parlamenta,“ kazao je Branimir Stojanović.

Komentar kako su glasali poslanici Srpske liste nismo uspeli da dobijemo od zamenika predsednika Skupštine Slobodana Petrovića. Neki od Srba u paralamentu Kosova, glasali su za Tačija smatraju analitičari.

,,Matematika kaže da bez glasa nekog iz liste ,,Srpska“ ne bi bio izabran i ne vidim sta je tu loše, ja sam uveren da u prvom krugu glasanja niko nije glasao i to je taktiziranje. Ja mislim da su oni dobili direktivu da bolje da glasju za Tačija nego da to pitanje ostane ne rešeno, rekao je advokat i analitičar Azem Vlasi.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma mišljenja je da su srpski poslanici sigurno podržali izbor Tačija, jer su obezbedili kvorum.

,,Da nije bilo kvoruma ne bi bilo ni uspešnog glasanja. Prema tome oni su najdirektinje učestvovali u izboru predsednika, rešenje je bilo da se ne mešaju u to i da ne budu glavni argument u pobedi Tačija, onog kojeg su kritikovali,“ istakao je Trajković.

Dešavanja u skupštini Kosova pratili su i građani, one koje smo mi pitali u gračanici, da li su Srbi glasali za Tačija odgovaraju, da su putem medija mogli da čuju da jesu, ali su ipak mišljenja da njihovi predstavnici nisu pogazili datu reč.

Glasanje za predsednika Kosova je bilo tajno, za Tačija je glasao 71 poslanik u kosovskom parlamentu, dok je deset glasova bilo nevažeće, srpska lista broji 11 poslanika, pa postoji sumnja da je neko od Srba ipak ukazao poverenje Tačiju? Mediji su kalkulisali da su postojala previranja unutar Demokratske Stranke Kosova, Ise Mustafe I da neki od predstavnike ove partijr nisu glasali u korist predsednika DPK. U tom slučaju bilo bi izvesno da je više poslanika srpske liste dalo glas sada već novom, četvrtom po redu predsedniku Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš