Novi protest u Prištini danas u 14 časova: Šatori opozicije pred zgradom vlade

ako je kosovska opozicija - Pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, zakazala novi protest za 27. februar, odlučeno je da protest ipak počne danas u 14 časova. Ovog puta će to biti višednevni protesti, a biće postavljeni i šatori ispred zgrade vlade Kosova u kojima će narednih dana boraviti pristalice opozicije. Danas je, takođe, poslanicima pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova počelo suđenje za korišćenje suzavca u skupštinskoj sali.

Novi protest u Prištini danas u 14 časova: Šatori opozicije pred zgradom vlade

Aktivisti tri opozicione stranke su upozorili da će se u 14 časova okupiti, kako bi pokrenuli svoje proteste," navodi Koha, dodajući da je nakon ovog upozorenja povećano prisustvo policije u blizini zgrada kosovskih institucija u Prištini. 

Gazeta Express, međutim, navodi da će današnji protest trajati do 8 časova ujutru, te da će aktivisti protest održati u šatorima ispred zgrade vlade Kosova, ali i da će u sredu i četvrtak protesti trajati 24 časova. 

U medijima se pojavila i fotografija detaljnog plana kada će pristalice, po strankama, kosovske opozicije boraviti u šatorima. 

"Samoopredeljenje će imati najveći broj (demonstranata), zatim AAK i Inicijativa. Hranu za ljude koji će boraviti u šatorima platiće tri opozicione stranke," navodi Gazeta Fjala, a prenosi Express. 

U jeku priprema današnjeg protesta, pred sudom su se jutros pojavili poslanici kosovske opozicije - Aljbin Kurti, Faton Topali i Aljbuljena Hadžiju iz Samoopredeljenja i Donika Kadaj-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova. 

Kako prenose kosovski mediji, oni se optužuju da su počinili delo "korišćenje vatrenog oružja", a Kurti je u sudnicu doveden sa lisicama. 

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, a 17. februara opozicija je održala još jedan protest koji je, uprkos bojazni da bi mogao biti nasilniji, i velikom broju ljudi, završen po prvi put mirno. Pred samo održavanje protesta, uhapšeni su neki od lidera Samoopredeljenja - portparol Frašer Krasnići i poslanik Glauk Konjufca, zbog nanošenja štete na EULEX-ovim vozilima 2009. U međuvremenu je uhapšen i organizacioni sekretar ovog pokreta Dardan Molićaj, te je potvrđeno, takođe, da je izdat nalog za hapšenje lidera Samoopredeljenja Visara Imerija, zbog fizičkog napada na poslanika DPK Bekima Hakhuija, koji se dogodio još 2012. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš