Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova 24. avgusta

Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova biće održana 24. avgusta, odlučeno je na današnjem konsultativnom sastanku stranaka.

Nova konstitutivna sednica Skupštine Kosova 24. avgusta

Datum održavanja sednice, predložio je Enver Hodžaj, ispred koalicije PAN, a sa ovim predlogom složili su se predstavnici svih stranaka koje su učestvovale na sastanku, uključujući predstavnika liste Srpska, Slavka Simića i Samostalne liberalne stranke, Slobodana Petrovića, javljaju mediji u Prištini. 

10:20 - Konstitutivna sednica 24. avgusta? 

U toku je konsultativni sastanak parlamentarnih stranaka, a potpredsednik Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, zatražio je da se konstitutivna sednica održi 24. avgusta. 

Sastanku prisustvuje i Srpska lista, koju ovog puta, umesto predsednika liste i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, predstavlja Slavko Simić. 

Sastanak pratite uživo OVDE

10:06 - Priština: Sastanci za rešenje političke krize

Dva dana nakon još jedne konstitutivne sednice bez rezultata, kosovske parlamentarne stranke sastaju se od 10 časova na novom konsultativnom sastanku. Sat vremena kasnije održava se okrugli sto Demokratske lige Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alternative na kojem će glavna tema biti, kako prenose mediji, "blokada ka uspostavljanju institucija posle izbora 11. juna".

Na konsultativnom sastanku koji je zakazao predsedavajući Skupštine, Adem Mikulovci, neće učestvovati pokret Samoopredeljenje, a za sada nema detalja ni o tome da li će to učiniti lista Srpska. Svoje učešće potvrdile su ostale manjinske parlamentarne stranke. 

Kako se do sada ni na jednoj od četiri konstitutivne sednice nije glasalo za predsednika Skupštine, usled neučešća pobedničke koalicije PAN, na okruglom stolu LAA koalicije koji se održava od 11 časova, pozvane su sve parlamentarne stranke, osim koalicije PAN, prenosi Koha.

Tokom ovog sastanka "razmatraće se i predložiti modaliteti za pronalaženje rešenja".

Takođe biće predložena i mogućnost obraćanja Ustavnom sudu u vezi sa pitanjima - neučešća i nepredstavljanja kandidata za predsednika Skupštine i šta se dešava kada predloženi kandidat ne dobije potrebnu podršku.

Sednica Skupštine koja je održana u ponedeljak bio je četvrti pokušaj da se konstituišu nove kosovske institucije, a nakon što je pobednička koalicija PAN odbijala da u Skupštini i zvanično predloži svog kandidata za predsednika - Kadrija Veseljija, čijoj se kandidaturi protive opozicione stranke, te i da učestvuje na ovim sednicama.

Kako kosovski ustav nije predvideo situaciju u kojoj je blokiran izbor predsednika skupštine, te bi sednica mogla da traje u nedogled, sve su snažniji glasovi da bi do rešenja moglo da se dođe novim parlamentarnim izborima, a pre čega bi se trebalo obratiti Ustavnom sudu po mišljenje - što je najavila Demokratska liga Kosova, odnosno da, kako su javili kosovski mediji, na mesto premijera bude žena i nestranačka ličnost. Iz PAN-a, sa druge strane, tvrde da bi nova vlada mogla da bude formirana naredne nedelje, odnosno narednih 10 dana.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš