Nostrifikacija diploma-korak ka zastupljenosti manjina

Priznavanje diloma verovatno je jedno od „briselskih“ pitanja koje najviše utiče na život ljudi, posebno mladih, a ujedno i jedan od glavnih faktora nedovoljne zastupljenosti nevećinskih zajednica u srpskim i kosovskim javnim institucijama.

Nostrifikacija diploma-korak ka zastupljenosti manjina
Uzajamno nepriznavanje diploma trebalo bi da postane prošlost nakon što je 4. aprila počela primena sporazuma Beograda i Prištine.

Često se dešava da Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca odluče da studiraju na Kosovu, kao i što mnogi Srbi sa Kosova poseduju diplome ili studiraju na Beogradskom, Novosadskom, Kragujevačkom ili Niškom univerzitetu.

Miloš Aritonović iz Gračanice, diplomac Beogradskog univerziteta, jedan je od malobrojnim kojima je pri zapošljavanju u kosovskim institucijama diploma prihvaćena.

"Prilikom konkursa u Opštini Gračanica niko mi nije tražio nikakvu nostrifikaciju diplome. Priložio sam diplomu koju imam i to je bilo to," rekao je Aritonović 

Nakon završenog fakulteta u Prištini, Valjon Arifi se vratio u Preševo gde trenutno radi kao deo tima koji pruža humanitarnu pomoć izbeglicama.

"Kada sam hteo da upišem master u Beogradu na državnom fakultetu, oni su mi rekli da se diplome ne priznaju i da moram da polažem razliku od 4-5 ispita pa da dobijem diplomu u Beogradu pa tek odna da upišem master. Inače, moj brat je završio stomatologuju na Univerzitetu u Prištini i on je hteo da nostrifikuje tu diplomu i završio je staž u Domu zdravlja u Preševu, ali kada je trebalo da polaže državni ispit rekli su mu da mu se diploma ne priznaje," kazao je Arifi. 

Miloš Aritonović nije upoznat sa procesom nostrifikacije na Kosovu.

"Ja ne znam ni kako se to radi ovde i preko koga. Do sada mi niko to nije tražio. Ako bude trebalo i to ću da završim," dodaje Miloš.

Zamenik ministra obrazovanja Kosova Usmen Baldži objašnjava da u pojedinim kosovskim institucijama nostrifikacija nije tražena zbog klime tolerancije i pozitivne diskriminacije ili zato što su poslodavci znali da je problem gorući.

"Svi poslodavci će u budućnosti imati obavezu da zatraže nostrifikaciju diplome svakom građaninu Kosova koji je završio fakultet izvan Kosova," izjavio je Baldži.

Iz kosovskog Ministarstva obrazovanja potvrđuju da je 4. aprila sporazum počeo da se primenjuje i da su prve diplome sa srpskih univerziteta predate njihovom NARIC centru za nostrifikaciju.

Raniji dogovori, počev od sporazuma iz 2011. godine, koji nisu primenjeni ili su rezultirali priznavanjem malog broja diploma, bude sumnju da će se ponoviti negativni scenario.

U Prištini se nadaju se da će i srpsko ministarstvo jednako postupati i podsećaju da još uvek nije izabran evropski posrednik, jer je sporazum sa prethodnim, holandskom nevladinom organizacijom Spark, istekao jula 2014. godine. 

"U NARIC centru se predaju dokumenta, a onda će NARIC centar proslediti diplome posredniku EU koji još nije odabran. Taj posrednik će vršiti verifikaciju dokumenata, ili bolje rečeno, posredovaće između NARIC centra u Prištini i NARIC centra u Srbiji," kaže Baldži.

Oni kojima je Evropske asocijacije univerziteta već potvrdila diplome mogu ih direktno podneti na priznavanje kosovskom i srpskom ministarstvu, navedeno je u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu u kome takođe stoji da će se stručno priznavanje vršiti u roku od najviše 90 dana uz naknadu od najviše 50 evra. Zamenik ministra obrazovanja, Usmen Baldži, kaže da je cena nostrifikacije na Kosovu 21 evro i da nema razloga da za diplome iz Srbije bude drugačije. Sporazum Beograda i Prištine obuhvata sve stepene obrazovanja, osnovno, srednje, strukovno i visoko, ali se ne odnosi na diplome sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš