NJT: Vučić je dočekan od skeptičnih i tensioniranih grupa

Američki list Njujork Tajms nazvao je teškim zadatkom za Vučića njegovu posetu Kosovu, koja se desila u subotu.

NJT: Vučić je dočekan od skeptičnih i tensioniranih grupa

Odmah nakon ubistva Olivera Ivanovića, Vučić je u aranžiranoj poseti Kosovu ovog vikenda, obećao da će zaštiti Srbe na Kosovu, gde se još uvek osećaju balkanski ratovi 90-tih prošlog veka, i pozvao na mir, prenosio je Njujork Tajms.

"Pričajući u subotu ispred srpskog pravoslavnog manastira 14. veka, blizu planine koja je bila pokrivena snegom, Vučić je rekao Srbima da ne dignu ruke od Kosova, gde su sada većina Albanci, a gde su bili i pre, zbog čega su i ratovali", prenosi američki list.

NT piše da "srpski vođa je pokušao da bude dosta pažljiv tokom njegove posete, imajući u obzir da treba udovoljiti više strana: Srbima i liderima Zapada koje pokušava da pridobije, kako bi približio Srbuju Evropskoj Uniji", prenosi Gazeta Ekspres.

"Kao lider Srbije, najpre u ulozi premijera, a onda predsednika, Vučić ide stopama Miloševića, igrajući ulogu glavne ličnosti za Srbe koji žive na Kosovu", piše Njujork Tajms.

Predsednik Srbije, kojeg su visoki zvaničnici crkve dočekali sa hlebom i solom, kada je stigao u Banjski manastir, pokušavao je takođe da drži dobre odnose sa srpskom pravoslavnom crkvom, kako bi se verovalo da je on glavni patron srpskih političara koji su poslanici u Skupštini Kosova, prenosi list.

"Ali, za razliku od Miloševića, koji se protivio Zapadu tokom njegove vladavine, Vučić se pokazuje kao moderan lider (pro Zapada), distancirajući se od njegove radikalne prošlosti, dok Srbija pokušava da se integriše u EU", piše u NT.

Srpski mediji non-stop napadaju Albance i Srbe koji podržavaju bilo kakav kompromis sa Kosovom, upotrebljavajući ružne reči kako bi preneli populističku poruku Vučića protiv nezavisnosti Kosova, kaže list, citirajući poznavaoce aktuelnih zbivanja.

"Ako Vučić želi da ostane na vlasti, on treba da drži Srbe, posebno one na Kosovu, u stalnom stanju straha, kako bi se on pokazao kao njihov branitelj i spasioc", rekao je za Njujork Tajms, analitičar iz Beograda Dragan Popović.

"Ovo je razlog zbog kojeg je on otišao tamo odmah nakon ubistva jednog političara, kojeg je on optužio za izdajnika", rekao je Popović.

List piše da nakon što je Vučić položio venac na trotoaru gde je ubijen Ivanović, on je pričao sa lokalnim predstavnicima u Mitrovici i rekao da je ubistvo stvorilo "strašno lošu atmosferu". Vučič, kako kaže NT, znao je da njegova poruka nije ono što bi mnogi želeli da čuju.

"Ljudi su uplašeni i osećaju se napadnuti", rekao je Vučić. Ali je dodao je da je bolje da se dozvoli uvid slučaja ubistva i da politički predstavnici razgovaraju međusobno nego da "lete metci". Istovremeno Vučič je rekao da razgovori sa kosovskim zvaničnicima za normalizaciju odnosa dveju zemalja u Briselu se neće nastaviti dok se ne rasvetli ubistvo Ivanovića, što prema listu NT biće veliki izazov, imajući u obzir da ima malo istraživanja.

Tokom njegove posete Kosovu, piše NT, Vučić je dočekan od skeptičnih i tensioniranih grupa. "Predsedniče, pomozi nam!", vikala je jedna osoba. "Napadaju nas samo zato što smo Srbi".

"Molim Vas, možeš li nam obezbediti sigurnost u našoj zemlji", pitao je drugi.

Oni koji kritikuju Vučića, napadaju njega rekavši da stvara strah kod Srba na Kosovu, jer su oni njemu potrebni, ali on tako pokušava da ih drži pod kontrolom, prenosi NT.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš