"Nije moguće formirati vojsku, Kosovo će ojačati KBS"

Nije moguće da se formiraju oružane snage, Kosovo namerava da sa dodatnim ovlašćenjima ojača Kosovske bezbednosne snage (KBS), koje su formirane kao prelaz između snaga za hitne intervencije ka vojnoj ili oružanoj sili.

"Nije moguće formirati vojsku, Kosovo će ojačati KBS"

Formiranje kosovskih oružanih snaga je trenutno nemoguće zbog potrebe da se promeni Ustav. Ova promena nije moguća bez podrške i glasova srpskih poslanika, koji su izjavili da ne vide da je sada odgovarajući trenutak da se u ovoj fazi razgovara o vojsci Kosova. 

Zbog toga, kao alternativni put za jačanje odbrambenih struktura, poslanici Skupštine, članovi skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor KBS - veruju da KBS treba da ima dodatna ovlašćenja.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Nuredin Ibiši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se promenom zakona o KBS mogu postići neke promene u mandatu kojima bi KBS dobio nove zadatke. On kaže da bi promenom zakona mogla da usledi značajna mogućnost za izgradnju drugih kapaciteta KBS-a.

"Sa izmenama i dopunama Zakona o KBS, a bez promene Ustava, postoji mogućnost da se u zakonu, prostom većinom glasova poslanika, amandmanima izmene i dopune dodatna ovlašćenja za BSK-a," rekao je Ibiši.

Trenutno je proces uspostavljanja Oružanih snaga ili vojske Kosova u zastoju zbog nedostatka podrške srpskih poslanika u Skupštini Kosova.

U međuvremenu, poslanik Redžep Seljimi iz redova opozicione stranke - pokreta Samoopredeljenje, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su institucije u zemlji nesposobne da učine ustavne promene, moraju da pristupe izmenama i dopunama Zakona o KBS.

"Ono od čega sada, u ovom vremenu, vrlo brzom i dinamičnom, možemo da imamo korist je to da verovatno neće biti korist od velike promene, već korist od potrebnih i suštinskih promena. Zbog toga, izmenama i dopunama Zakona o KBS se ne isključuju i ustavne promene, transformacija i promena ustavne misije KBS-a u kosovske oružane snage, ali ćemo njima učiniti ono što je sada potrebno," rekao je Seljimi.

Za kašnjenje u transformaciji KBS-a u oružane snage, ili nerazvijanje vojnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga, Seljimi krivi Vladu Kosova zbog neaktivnosti i nemarnosti.

Da bi stvorile zakonsku infrastrukturu, Kosovske bezbednosne snage će proći kroz tranziciju od 10 godina kako bi završile transformaciju u oružane snage.

Ramadan Ćehaja, poznavalac vojnih i bezbednosnih pitanja, kaže da, u roku od godinu dana treba da se stvori mogućnost da Kosovo dobije svoju vojsku. 

"Nužno nam trebaju promene, ako ne promene koje su suštinske za Ustav Kosova, onda promene u zakonima, takođe predlažem da idemo na plan B - da ojačamo zakon o KBS-u, čime će ime ostati isto, ali će se u suštini poboljšati vojni zadaci," rekao je Ćehaja.

Stvaranje kosovskih oružanih snaga traje već duže od dve godine, ali ono nije moguće bez ustavnih promena koje zahtevaju podršku dve trećine članova manjinskih zajednica.

Srpski poslanici već više od četiri meseca bojkotuju institucije.

Vlada će Parlamentu predstaviti formiranje kosovskih oružanih snaga kroz nacrt zakona kojim se definišu neophodne zakonske promene, a koje diktiraju potrebu za ustavnim promenama.

Oružane snage, po proceni zvaničnika kosovske vlade, mogu da se formiraju pod okriljem NATO-a, sa ograničenim brojem vojnika i naoružanja i opreme navedene u dogovoru sa NATO-om.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš