Ni tri meseca od odluke Ustavnog suda nema Statuta ZSO

Uskoro se navršava tri godine od potpisivanja Briselskog sporazuma u kome je prvi put pomenuto stvaranje ZSO. Gotovo tri meseca je prošlo od kako je Ustavni sud Kosova doneo odluku o Sporazumu o ZSO i isto toliko od isteka roka za izradu Statuta, usledio je i sastanak premijera u Briselu, ali konkretnih koraka na formiranju Zajednice nije bilo.

Ni tri meseca od odluke Ustavnog suda nema Statuta ZSO

Odluka Ustavnog suda Kosova, doneta 23. decembra prošle godine, glasila je da delovi Sporazuma iz avgusta 2015. nisu u skladu sa Ustavom, pa su se i Vlada Kosova i EU, ali ne i Beograd, saglasili da Zajednica treba da bude formirana na osnovu prvog, Briselskog sporazuma, koji su još Dačić i Tači potpisali 19. aprila 2013. godine. U međuvremenu je istekao i poslednji postavljeni rok za izradu Statuta, što je bio 25. decembar 2015. U kosovskoj Vadi ne kriju da se sa pisanjem ovog dokumenta nije ni počelo.

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj i zamenik u Ministarstvu lokalne samouprave kaže da se nada da će do rada na Statutu doći u dogledno vreme.

"Do sada se nije krenuo sa izradom Statuta, jer premijer Mustafa je javno izjavio da će formirati komisiju sastavljenu od lokalnih i međunarodnih eksperata koji će prvo pročitati odluku Ustavnog Suda, jer treba da budemo sigurni, a onda će se započeti sa procedurom izrade Statuta preko Upravljačkog tima u kome se nalazi 4 Srba koji će sarađivati sa Ministarstvom lokalne samouprave, Oebs-om i ostalim institucijama," rekao je Gecaj.

Srpski poslanik Nenad Rašić, koji se ranije nije ustučavao da kritikuje koncept ZSO, ni nakon pridruživanja parlamentarnoj grupi „Srpska lista“ nije postao optimista da Zajednica može radikalno unaprediti položaj srpske zajednice. Ipak, dodaje da je to trenutno jedini raspoloživi mehanizam, ali ostaje pesimista da će Zajednica uskoro biti formirana.

"Verovatno u ovoj godini, kažem nažalost, nećemo stići do toga da bude utemeljena. I sami znate da čak ni Statut nije još izrađen. Više od tri godine kako Statut nije izrađen što znači da smo opet na negativnoj nuli na kojoj smo bili ranije. U januaru u Briselu na sastanku dva premijera se konstatovalo da se krene sa izradom Satuta. Izgleda da nam je trebalo tri godine samo da se to konstatuje," kazao je Rašić.

Dok savetnik kosovskog premijera Bajram Gecaj, kao moguće razloge odlaganja navodi političku situaciju na Kosovu, ali i izbore u Srbiji, novinar Gzim Badžaku smatra da će se o Zajednici mnogo govoriti u okviru predizborne kampanje za srpske parlamentarne izbore, ali da to neće ubrzati ili usporiti proces, kao što bi to mogli prevremeni izbori na Kosovu.

"Ramuš Haradinaj je rekao „mi nećemo dozvoliti da se na tome počne raditi", i to onako vrlo oštro je to rekao. Možda su zbog toga vanredni parlamentarni izbori na Kosovu izuzetno značajni. I ako se na Kosovu zakažu izbori ja mislim da će Zajednica biti po strani, dok se ne završe izbori, dok se ne konstituiše vlast. Vlast u Srbiji može vršiti pritisak, ali od ove vlasti ovde zavisi hoće li biti ili neće biti, zato što će se naći hiljadu i jedan razlog kad se želi da se neke stvari ne urade," rekao je Badžaku.

Badžaku podseća da je formiranje Zajednice međunarodna obaveza Kosova, preuzeta ratifikacijom Briselskog sporazuma 2013. u skupštini, ali dodaje da kada postoji snažno protivljenje koje predvodi opozicija, insistiranje nekih političara na formiranju Zajednice po svaku cenu,  može izazvati više štete nego koristi i pogoršati položaj Srba.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš