Nevažeći listići za predsednika - ko laže?

Šef Srpske liste za Kosovo, Slavko Simić, izjavio je da 10 pripadnika ove liste nisu glasala ni u jednom od tri kruga da Hašim Tači postane predsednik.

Nevažeći listići za predsednika - ko laže?

Prema njegovim rečima, tako je sačuvana neutralnost prema albanskim partijama, javio je Klan Kosova.

Srbi nisu glasali za Tačija, izjavio je zamenik premijera, Branimir Stojanović.

Međutim, poslanici srpske manjine ostali su u sali kako bi se osigurao potreban kvorum da proces ne bi bio blokiran.

Ali za Tačija nije, kako je rekao, glasao ni poslanik Demokratskog saveza Kosova, Armend Zemaj.

Ako 10 poslanika Srpske liste nisu glasala za Tačija, isto postupio i Zemaj, ministar je trebalo da ima 11 nevažećih glasova, a ne 10, kao što je zvaničnio objavljeno da ih je toliko bilo, jer je ishod finalne runde bio: 71 glas za i 10 nevažećih od ukupno 81 poslanika koliko ih je glasalo, prenosi Klan Kosova.

Glasanje za predsednika je poverljivo, tako da su poslanici, kao Zemaj ili parlamentarne grupe poput Srpske liste, na dobrovoljnoj osnovi objavili kako su glasali, bez obzira što se brojevi ne poklapaju.

Međutim, Hašim Tači je izabran za predsednika u trećem krugu glasanja, kada je bila potrebna samo prosta većina, ili 61 glas više.

Osnivač Demokratske partije Kosova - da bi postao predsednik u prvom krugu glasanja, trebalo je da ima 80 glasova ili bar ​​2/3, a Tači nije uspeo da osvoji više od 50 glasova.

U prvom glasanju, kojem je prisustvovao 81 poslanik, za Hašima Tačija glasalo je 50 ljudi, dok je 27 glasova bilo nevažećih. Četiri glasa dobio je Tačijev rival Rafet Rama.

Ali drugi krug je doneo velike promene u broju, i uprkos 2/3, prag ponovo nije prekoračen.

U drugom krugu glasao je 81 poslanik, dok je ovog puta Hašim Tači dobio 63 glasova za, a 16 listića proglašena su nevažećim.

U finalu je Tači dobio 71 glas za dok je 10 listića bilo nevažećih.

Dok Rafet Rama, koji čak nije ni glasao, nije osvojio nijedan glas.

Hašim Tači je peti predsednik otkad je Kosovo 1999 osvojilo slobodu, a četvrti od kada je zemlja proglasila nezavisnost Kosova 17. februara 2008 deklaracijom nezavisnosti koju je pročitao premijer nove države u Evropi - Hašim Tači.

Izvor: (RTK/Klan Kosova)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš