"Nestranačka ličnost najbolje rešenje za predsednika"

Politička borba oko novog predsednika Kosova između stranaka se lagano zahuktava, a za sada su otvorene sve opcije, od dogovora do novih vanrednih parlamentarnih izbora. Poznavaoci političkih prilika tvrde da je najbolje rešenje da partije konsenzusom za predsednika izaberu osobu koja nije stranačka ličnost.

"Nestranačka ličnost najbolje rešenje za predsednika"

Uvek kada se bira predsednik Kosova dolazi do krize, jer Ustav po tom pitanju nije u skladu sa mentalitetom društva, izjavio je u emisiji “Razgovor na RTK2” politički analitičar Nedžmedin Spahiu. Na Balkanu svi predsednika biraju neposredno na izborima, a jedino Kosovo i Albanija u parlamentu, dodaje Spahiu i navodi da je najbolje rešenje da budući predsednik bude vanstranačka ličnost od intelektualnog i moralnog integriteta.

“Mislim da je to za sada teško moguće na Kosovu sem ukoliko ne bi Amerikanci insistirali na neku određenu osobu, onda bi to moglo lako da se izvede”, dodaje Spahiu.

Analitičar Bljerim Burjani ističe da je dogovor stranaka najbolje reženje za izbor predsednika, ali smatra da su male šanse za tako nešto.  

“Postavlja se pitanje da li to može da bude neko van partije. Naravno da može jer ustav ne određuje da mora da bude partijski kandidat. Kosovo je imalo vanpartijsku predsednicu, Atifete Jahjagu. Ako postoji dobra volja između vlasti i opozicije mogu da pronađu sporazumno rešenje za predsednika koji može da bude vanpartijski, može da bude nezavisan”, dodaje Burjani.

Spahiu i Burjani očekuju da ukoliko se stranke ne dogovore o novom predsedniku Kosova budu održani vanredni parlamentarni izbori. Novi izbori ne odgovaraju nikom, osim Samoopredeljenju koje bi moglo ponovo da bude pobednik izbora, zaključuje Nedžemedin Spahiu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš