"Nemačka razočarana Tačijem"; "Glasanje o vojsci, Asocijaciji i demarkaciji u paketu"

S obzirom na stav Nemačke ambasade, predlog predsednika Kosova, Hašima Tačija, za transformaciju KBS-a u Vojsku rizikuje odnos Kosova sa NATO-om, prenosi Klan Kosova.

"Nemačka razočarana Tačijem"; "Glasanje o vojsci, Asocijaciji i demarkaciji u paketu"

nicijativa Hašima Tačija za transformaciju uloge Kosovskih bezbednosnih snaga predstavlja problem za Nemačku, a činjenica da predsednik (Kosova prim. red.) nije konsultovao međunarodne partnere za svoj predlog razočarala je predstavnike ambasade ove zemlje na Kosovu.

Nacrt zakona je pokrenut kako bi se KBS opremile oružjem i promenile ulogu u vojsku i mogao bi čak da ugrozi odnose Kosova sa glavnim vojnim partnerom - NATO-om - navodi se u odgovorima Nemačke ambasade na Kosovu za Klan Kosova.

"Razočarani smo što se o predlogu nije unapred diskutovalo sa partnerima Kosova u NATO-u i drugim relevantnim akterima. Mi smo zabrinuti, jer ovaj predlog ugrožava saradnju Kosova sa NATO-om i sprečava dijalog i normalizaciju," saopšteno je iz ambasade za Klan Kosova, a u ime ambasadorke Angele Vits.

Predsedniku Kosova je Ustavom garantovana mogućnost za predlog zakonodavne inicijative, ali, kako smatraju iz ambasade, ovaj Ustav bi morao da se uzme u obzir i kada je u pitanju eventualna transformacija KBS-a u vojsku.

"Definicija i mandat i struktura Kosovskih bezbednosnih snaga nezavisne su odluke Kosova. Međutim, svaka transformacija treba da se izvrši u skladu sa Ustavom i kroz transparentan politički proces koji bi podrazumevao uključivanje svih strana."

Nemačka ambasada ukazuje na to da će, s obzirom na stav NATO-a, koji je izneo generalni sekretar, Jens Stoltenberg, Alijansa obustaviti pomoć za KBS, ukoliko se promene sprovedu samo u skladu sa zakonom, a ne Ustavom.

"Donosioci odluka treba da uzmu u obzir upozorenja NATO-a - da će NATO morati da revidira svoj nivo predanosti, naročito u pogledu pitanja izgradnje kapaciteta, ukoliko se, trenutno predloženi zakon - usvoji" - stav je Nemačke o Tačijevoj inicijativi, u vezi sa kojom je predsednik u više navrata izjavio da nije jednostran, dok stalna kritika od strane međunarodne zajednice dobija i novu dimenziju.

Za jednu državu blagostanja, kao što je Nemačka, neophodne su reforme u drugim oblastima na Kosovu. Stoga, kako smatraju iz nemačke ambasade, pitanje kao što je ovo, u vezi sa promenom misije KBS-a, skreće pažnju sa drugih veoma važnih problema.

"Mi snažno podržavamo nezavisno i suvereno Kosovo, sve vreme. Međutim, žalimo što je polarizujuće pitanje, poput ovog, odvratilo od hitnih reformi, kao što su sistem zdravstvenog osiguranja i obezbeđivanje bolje socijalne zaštite za građane."

Dok se polarizacija nastavlja, Tači više od dve nedelje sprovodi neophodne korake u kosovskim institucijama.

Nakon dostavljanja nacrta zakona Predsedniku Parlamenta, u skladu sa procedurama, poslat je i Vladi, koja je ga je zatim poslala ministarstvima - Ministarstvu Kosovskih bezbednosnih snaga, finansija i Ministarstvu za evropske integracije.

Mišljenja ova tri odeljenja Vlade poslata su Premijeru, koji će, nakon potrebnog vremena - ne više do jednog meseca od dana prijema nacrta zakona - odrediti datum kada će nacrt zakona biti prosleđen poslanicima na glasanje.

Izvor: (Klan Kosova/Zeri )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš