'Ne tražim više živog sina, želim samo njegov grob'

Šaip Ramabaja već 18 godina čeka na vest o njegovom sinu. Zadnji put o svom Baškimu čuo je 22. aprila 1999., kada su ga, kako veruje, otele srpske snage.

'Ne tražim više živog sina, želim samo njegov grob'

Osamnaestog aprila poduzeta je ofanziva u selima Marevac-Mramor kada su svi napustili ta mesta. Moj sin je ostao do 22. aprila. Kada je pokušao da izađe, zaustavili su ga negde putem i od tada ne znam ništa o njemu", ispričao je Šaip. Baškimu je tada bilo 27 godina. Njegov otac godinama je verovao da je negde u zatvoru, u Srbiji, ali ta se nada sada gasi.

"Patio je, odvojen je bio od porodice. Želim da mi ga vrate tako kako je. Ne tražim ga živog. Da mogu grob da mu posetim", dodaje Šaip.

Kosovo i dalje traga za preko 1.600 lica nestalih tokom rata krajem devedesetih godina.

Na Međunarodni dan nestalih, državni zvaničnici i udruženja nestalih položili su cveće kod spomenika u centru Prištine, u dvorištu Skupštine, posvećenom nestalima.

Porodice su tom prilikom od državnih organa zatražili da se više angažuju na rasvetljavanju sudbine njihovih najmilijih.

Bajram Ćerkini, predsednik Koordinacionog saveta asocijacija porodica nestalih, kazao je da krivicu za nestale snosi Beograd, te zatražio od domaćih i medjunarodnih organa da izvrše pritisak na Srbiju kako bi pružila informacije koje bi doprinele pronalasku nestalih.

"Angažovanje na pronalasku nestalih je stagniralo. Zašto? Situacija bi bila bolja da su rukovodioci više posvećeni ovom pitanju. Zakon o nestalima mora da bude prioritet", kazao je on.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je odgovornost svih institucija i civilnog društva da više rade na rasvetljavanju sudbine nestalih. On je kazao da ostaje posvećen da na svakoj instanci traže da se pitanje nestalih reši.

Odlazeći premijer, Isa Mustafa, kazao je da će se nastaviti napori i razgovori sa zvaničnim Briselom kako bi se Srbija naterala da kaže gde se nalaze tela nestalih Albanaca.

Povodom 18 godina traganja za nestalima, simbolično je pušteno je u vazduh 18 belih balona sa znakom pitanja i zahtevima za rasvetljavanjem sudbine nestalih.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš