Nastavnici na Kosovu se žale na loše uslove: Region napreduje u odnosu na nas

Nastavnici na Kosovu se žale na loše uslove i kažu da region znatno napreduje što se tiče obrazovnog sistema.

Nastavnici na Kosovu se žale na loše uslove: Region napreduje u odnosu na nas

Nastavnici i dalje održavaju nastavu u teškim uslovima, koristeći još uvijek stara sredstva za rad, dok su zemlje regiona i šire napredovale u tom pravcu. Oni traže da se škole opreme sredstvima konkretizacije i tehnologijom, za proces odvijanja nastave koji je bliži državama regiona i šire.

Učiteljica niže osnovne škole, Albina Jakupi, kaže da u trenutnim uslovima u kojima rade učitelji i nastavnici teško je postići željeni uspjeh. Ona traži naprednija sredstva za rad, tako da bi učenici imali isti tempo kao i njihovi evropski vršnjaci.

“Mi kao nastavnici najviše nailazimo na probleme sa infrastrukturom. Potrebno je da mnoge stvari tražimo od roditelja, pošto od škole dobijamo dosta malo. Trebaju nam više sredstava konkretizacije”, rekla je ona na javnoj televiziji.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, Rrahman Jasharaj, rekao je da se ulagalo u izgradnji novih školskih objekata, ali kako kaže, nedostaju osnovna sredstva za rad. On je rekao da nastavnici na Kosovu još uvijek rade kredama i tablom, dok druge zemlje su napredovale digitalnom nastavom.

“Tehnologija je izuzetno napredovala. Naša država odvaja mali budžet za obrazovanje, da našim školama obezbedi sredstva konkretizacije, koja trebaju biti u skladu sa vrijemenom i novim kurikulumom, ali naše škole su vrlo siromašne”.

Ministarstvo obrazovanja je svijesno toga, ali savjetnik u ovom ministarstvu, Valmir Gashi, kaže da se u saradnji sa donatorima, zalažu da ove uslove poprave.

“Odvojili smo znatan broj školskih tabla, oko hiljadu. Nisu digitalne, ali su naprednije. Što se tiče digitalnih tabla, to je skup projekat, ali imaćemo u obzir kada počne cijelodnevna nastava”.

Izvor: (kosovo24sata.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš