Nastavak dijaloga Prištine i Beograda u januaru 2018.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da će dijalog Prištine i Beograda o određenim pitanjima početi u januaru sledeće godine, dodajući da će se razgovori voditi pojačanim intenzitetom.

Nastavak dijaloga Prištine i Beograda u januaru 2018.

Komentarišući najavu Pacolija direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u izjavi za RTK2 tvrdi da će predsednici Kosova i Srbije u januaru razgovarati o novoj fazi dijaloga, dok profesor Riza Smaka smatra da bez sprovođenja dogovorenog nema smisla razgovarati o novim temama.  

Dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda biće nastavljen januara 2018.godine, rekao je ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji krajem naredne godine očekuje postizanje konačnog sporazuma o pomirenju.

"Tokom 2018. godine, završićemo dijalog. Zaista mnogo verujem u dijalog. Mnogo verujem da će se dijalog završiti mirovnim sporazumom između Kosova i Srbije i da je ovaj sporazum potreban i Kosovu i Srbiji i čitavom narodu regiona", rekao je Pacoli.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da nema smisla otvarati nove teme dok se ne sprovedu dosadašnji sporazumi. Upravo zbog loše primene dogovorenog, Smaka ne očekuje ništa revolucionarno i kada je u pitanju sveobuhvatni sporazum.

"Ne može se očekivati ni sa ove ni sa one strane, da se dođe do sveobuhvatnog dogovora.To bi bilo u interesu država i naroda, i mi kao građani bi glasali za to obema rukama, ali ne verujem, ne postoji ni politička volja, niti spremnost", naglašava Smaka.

S druge strane direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da će se u drugoj polovini janura nastaviti razgovori, a teme su dosad potpisani sporazumi i nova faza dijaloga, odnosno da li će se u proces, pored Brisela uključiti Vašington i Berlin. Optimista je po pitanju sveobuhvatnog sporazuma, jer, kako kaže u suprotnom, Srbija će izgubiti članstvo u EU, a Kosovo mogućnost da dobije status kandidata.

"Nisam optimisata kakav je Bedžet Pacoli, ali 2019. to zaista treba očekivati, potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma i onda ostaje Srbiji još dve godine za njegovu primenu, jer nije dovoljno potpisati nego treba i primeniti pre ulaska u EU", navodi Janjić.

"Do sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije će doći čak i ako bi jedna od strana pokušala to da blokira. Ukoliko bi Kosovo blokiralo sporazum, onda bi Srbija defakto ušla u EU", smatra Dušan Janjić, dodajući da bi Kosovo onda imalo mnogo veći problem nego ranije.

"S druge strane, Srbija bi samo ratom mogla da izbegne postizanje sveobuhvatnog sporazuma, a to nije realno", zaključio je direktor Fonda za etničke odnose Dušan Janjić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš