Narušeni odnosi Kosova i SAD? Tači krivi Vladu, Haradinaj sve, LDK hoće izbore

Kosovski predsednik Hašim Tači kao glavnog „krivca“ za „narušavanje“ odnosa SAD-a i Kosova vidi vladu u Prištini koja uprkos „savetima Amerike“ odbija da ukine takse na robu iz Srbije i BiH-a. Kosovski premijer, sa druge strane, u više navrata je iznosio tvrdnje da odnosi dve strane nisu narušeni, ali je u ponedeljak, po prvi put saopštio, da ako postoji „srozavanje“ odnosa, onda svi kosovski zvaničnici snose odgovornost.

Narušeni odnosi Kosova i SAD? Tači krivi Vladu, Haradinaj sve, LDK hoće izbore

Iako je jedini od svojih koalicionih partnera koji insistira na održavanju odluke o taksama koje uveliko opterećuju odnose Kosova i SAD, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ipak za novonastale odnose sa zemljom „čijem klubu pripada i Kosovo i čiju spoljnu politiku prati Kosovo“ kako je u jednom intervjuu Milomiru Mariću objasnio, sad priznaje da su odnosi narušeni i ipak poziva na odgovornost i drugih kosovskih zvaničnika.

Haradinaj: „Ako postoji srozavanje odnosa, onda svi mi snosimo deo odgovornosti“

Haradinaj je juče po prvi put u obraćanju javnosti ostavio prostora za mogućnost da odnosi sa SAD zaista jesu narušeni. Međutim, navodi da „ako postoji srozavanje odnosa, onda svi mi snosimo deo odgovornosti” prenosi RTK2.

Haradinaj je deo odgovornosti za „moguće“ pogoršanja odnosa sa SAD-om dodelio i ambasadorki Kosova u Vašingtonu Vljori Čitaku, za koju je nedavno rekao da je “ambasador predsednika Hašima Tačija, a ne Kosova”.

“Ambasadorka je predstavljala našu zemlju izvanredno, ali u određenim slučajevima, kada imamo nesporazum sa Vašingtonom, postoji i osnovana sumnja da je zato kriva i da ne predstavlja realno stanje u zemlji o tome kakve su pozicije lidera u određenim slučajevima“.

Pored toga što je negirao da su odnosi Kosova i SAD narušeni zbog taksi, Haradinaj ne želi da prihvati i to da Srbija ne želi da pregovara dok takse ne budu ukinute. Nakon što je više puta poručio da dijalog mora biti „bezuslovan“ i da Srbija ne treba da nastavak uslovljava ukidanjem taksi, juče poručuje da će „Srbija i Kosovo pronaći način da se vrate dijalogu“.

„Naći ćemo način da se vratimo dijalogu jer i mi, a i Srbija, stremimo učlanjenju u Evropsku uniju,“ prenosi RTK2.

Tači: Odgovornost je na onima koji su stvorili ovu nerazumnu i nepotrebnu situaciju

S druge strane, da „odličan odnos“ između „najnovije države u Evropi i SAD-a“ oscilira, odavno upozorava kosovski predsednik.

Tači u izjavi za T7 navodi da su odnosi između Amerike i Kosova „uzdrmani“ upravo zbog toga što vlada nije poslušala savete SAD-a u vezi sa ukidanjem taksi.

„Realno, do ove situacije nije trebalo da dođe ni pod kakvim okolnostima i ni po koju cenu. Niko nije mislio da će doći do takve situacije, do smanjene pažnje Amerike prema Kosovu“, navodi Tači.

„Odgovornost pada na one koji su stvorili ovu nerazumnu i nepotrebnu situaciju“, zaključio je on.

Svako „odstupanje od opredeljenja naroda“ prema Tačijevim rečima, nepravedno je.

„Građani Kosova su više od svih na svetu orijentisani proamerički i kosovska vlada mora da sledi volju građana“, prenosi Gazeta Express Tačijeve reči.

 

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš