Naredne nedelje rasplet oko formiranja vlade?

Predsednik Kosova Hašim Tači odlučio je da sledeće nedelje dočeka sve parlamentarne stranke da razgovaraju o situaciji nakon vanrednih izbora 11. juna. Pozivnice su već pripremljene i predsednik je odlučio da datum kada će da održi sastanak sa strankama bude ponedeljak, 24. jul.

Naredne nedelje rasplet oko formiranja vlade?

Ovu informaciju je za RTK potvrdio savetnik predsednika, Ardijan Arifaj.

“Predsednik je, u skladu sa njegovim mandatom, odlučio da pozove na konsultativni sastanak predstavnike partija koji su dobili mesto u parlamentu, u ponedeljak, u 8 sati, kako bi se dogovorili oko datuma kada će se održati konstitutivna sednica Skupštine”, rekao je Arifaj.

Upitan kada se očekuje da predsednik sazove konstitutivnu sednicu skupštine i imenuje mandatara za sastav nove vlade, Arifaj kaže da će se to desiti u okviru ustavnog roka i nakon konsultacija sa političkim partijama.

,,Nije prošlo ni 10 dana od kada su potvrđeni rezultati izbora, još se nalazimo unutar pravnih vremenskih okvira za sazivanje konstituivne sednice. Prvo se mora sazvati konstitutivna sednica parlamenta, nakon toga, potvrdiće se mendati poslanika, izabraće se novi predsednik i novo predsedništvo parlamenta Kosova, a zatim će predsednik dati mandat za sastav nove vlade”.

Član predsedništva Demokratske partije Kosova Dževat Haljiti ponovio je da koalicija PAN ima 61 glas i većinu za sastav vlade.

,,Nije veliki problem formirati vladu. Postoje druga pitanja, kako će ona funkcionisati. Bilo bi dobro da imamo veći broj onih koji podržavaju partije koalicije. Ali bilo kako bilo, prema našim informacijama, kandidat za premijera Ramuš Haradinaj ima 61 glas", naveo je Haljiti.

Funkcioner Samoopredeljenja Redžep Selimi kazao je listu "Epoka e Re" da koalicija PAN nema dovoljan broj glasova za formiranje nove vlade, a dokaz toga je, kako kaže, odlaganje konstitutivne sednice. 

"Više od pet nedelja je prošlo, a oni su i dalje zaglavljeni sa istom rečenicom 'mi imamo dovoljan broj glasova’. Ako imaju, onda neka odmah sazovu sednicu. Ako ne, onda bi trebalo da to kažu."

Pojedini mediji preneli su vest da se u toku dana Rahim Pacoli, član Alijanse za novo Kosovo sastao sa liderom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem i Samijem Ljuštakuom. Pacoli je potvrdio da je sa njima samo pio prijateljsku kafu. Lider ove stranke Bedžet Pacoli rekao je da o tom sastanku ne zna ništa pošto je u inostranstvu, ali nije odgovorio na pitanje, da li postoji šansa da izađe iz kolacije sa Demokratskim savezom Kosova.

Danas se oglasio i zamenik predsednika Alijanse za novo Kosovo Korab Sejdiu, on je rekao da ta stranka neće praviti sporazum sa koalcijom koja je pobedila na parlamentarnim izborima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš