Nagli zaokret i pad u more; Grci ipak nisu našli olupinu?

Grčki vojni zvaničnici saopštili su da predmeti koje je grčka fregata pronašla u Sredozemlju u potrazi za nestalim avionom "Idžipter"”, nisu plave i bele boje.

Nagli zaokret i pad u more; Grci ipak nisu našli olupinu?

Prethodno je izaslanik Egipta u Francuskoj rekao da su grčki zvaničnici informisali njegovog kolegu u Atini da su pronašli ostatke aviona koji odgovaraju plavo-belim bojama nestalog “erbasa A320", preneo je Rojters.

"Nismo pronašli takve predmete", rekao je portparol grčke vojske. 

Grčki vojni zvaničnici ranije su naveli da su pronađeni predmeti na 230 milja južno od grčkog ostrva Krit, među kojima su plastični objekti crvene i bele boje, kao i prsluci za spasavanje. 

Potpredsednik egipatske avio-kompanije "Idžipter" Ahmed Adel, čiji je avion nestao s radara iznad Sredozemlja, izjavio je da je da je olupina pronađena u blizini ostrva Karpatos i da zasad nema objašnjenja šta se dogodilo sa letelicom. 

Kako piše BBC, zasad postoje tri teorije o uzrocima pada aviona među kojima su tehnička greška, problemi u kokpitu i eksplozija u toku leta. 

Ipak, najviše stručnjaka za vazišni saobraćaj daje prednost teroriji o eksploziji i teroističkom napadu.

“Iz iskustva mogu reći da ovaj iznenadni nestanak leta znači da je avion eksplodirao u vazduhu ili da se srušio u more. Bez obzira na to šta je bio uzrok, ništa nije ukazivalo na to šta će se dogoditi. Dogodilo se iznenada”, rekao je Petrou. 

Avion "Idžiptera" sa 66 putnika i članova posade na liniji Pariz-Kairo je kasno noćas nestao s radara, a egipatske vlasti smatraju da je veća verovatnoća da je avion oboren pomoću bombe nego da je reč o tehničkom kvaru. 

Bivši ministar Egipta za civilno vazduhoplovstvo, Mustafa Kamel je popodne izjavio agenciji AP da je potvrđeno da je avion naglo skrenuo pre no što je nestao, što znači da se "dogodilo nešto zbog čega su piloti izgubili kontrolu". 

Vlasti su danas objavile da je mlaznjak napravio niz izuzetno naglih zaokreta i da se pretpostavlja da je ubrzo pao u more. 

Kamel je u izjavi za AP podsetio da putnički avioni nisu napravljeni za nagle zaokrete od 360 stepeni, kakve mogu da izvedu vojni avioni. Po Ministarstvu odbrane Grčke, javila je agencija AFP, avion koji je bio na visini od 37.000 stopa (11.200 metara), "izveo je zaokret od 90 stepeni ulevo, zatim zaokret od 360 stepeni udesno ponirući sa 37.000 na 15.000 stopa (4.500 metara)" i zatim je nestao s radara.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš