"Nacionalnim pitanjima da se bavimo svi, ne samo pojedinci"

Šef pregovaračkog tima Prištine Fatmir Ljimaj izjavio je da bi nacionalnim pitanjima trebalo da se bave svi zajedno, a ne da ona budu rezervisana samo za jednu osobu ili grupu. Komentarišući ulogu predsednika Kosova u briselskom procesu, Ljimaj je rekao da je za povratak transparentnosti i poverenja potrebno vreme. Poznavaoci političke situacije međutim, ne očekuju veće promene u nastavku dijaloga, tvrdeći da će predsednik zadržati ključnu ulogu u ovom procesu.

"Nacionalnim pitanjima da se bavimo svi, ne samo pojedinci"

Jedan od vođe prištinskog pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj izjavio je da će se ovaj tim u razgovorima sa Beogradom pridržavati Ustava Kosova i mandata Skupštine Kosova.  

“Loša je praksa od 2011. godine, individualno organizovanje, netransparentnost, nepoverenje, pokvarili su tradiciju koju je Kosovo imalo kao jedinstveno. Vlada nepoverenje, treba vremena da se sve vrati u normalu, da se shvati da nacionalna pitanja nisu rezervisana samo za jednu grupu koja je na vlasti ili u opoziciji. U vezi nacionalnih pitanja trebalo bi da svi budemo zajedno jer bi ih trebalo i primeniti zajedno”, rekao je Ljimaj.

Rezultat trenutne situacije su političke kalkulacije koje se ponekad, kako kaže Ljimaj pretvaraju u barijere. Takođe, ponekad se ne pravi razlika između stranačkog i državnog interesa, podvlači Ljimaj. Poznavaoci političkih prilika ne očekuju promenu kursa Prištine u pregovorima sa Beogradom.

“Uloga predsednika Kosova neće se nikako promeniti, jer je on odavno uzeo sve u svoje ruke, u trenutku kada je Kosovo imalo problem oko formiranja vlade i institucija. Ovaj pregovarački tim, u koji su se uključio i jedan deo nekadašnjeg Samoopredeljenja, sada SDP je način da se legitimiše uloga predsednika u ovom procesu, jer je poznato da je Skupština Kosova bila protiv uloge koju je on sam sebi dodelio”, tvrdi politikolog Aljbinot Maljoku.

Politikolog Ramuš Tahiri smatra da nije izvodljivo da predsednik Tači izveštava pregovarački tim o dijalogu, jer kako kaže Tahiri, biselski razgovori imaju određeni stepen tajnosti i zna se šta se može izneti u javnost, a šta ne.

“Imamo državnu delegaciju koja želi da vodi dijalog sa Srbijom, verovatno će voditi tehnički dijalog jer za politički dijalog postoje institucije koje imaju posebna ovlašćenja, u ovom slučaju premijer ili predsednik države. Uglavnom dijalog se vodi na nivou predsednika i na tom nivou će se postići i Sveobuhvatni sporazum".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš