Na slučaj ubistva Ivanovića pada prašina

Ubistvo srpskog političara iz Mitrovice Olivera Ivanovića postepeno postaje slučaj "pod stalnom istragom".

Na slučaj ubistva Ivanovića pada prašina

Pet meseci od Ivanovićevog ubistva ispred partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici, nadležni organi kažu da ne uspevaju da osiguraju potrebne informacije za rasvetljavanje slučaja.

Predstavnici civilnog društva ocenjuju da ovaj slučaj ulazi u slučajeve ubistava javnih ličnosti koja su se desila pre, tokom i nakon rata, a ostala su nerasvetljena.

Zvaničnici Vlade Kosova naglašavaju da se istraga nastavlja, ali dodaju da zvanični Beograd ne pokazuje volju za saradnju sa kosovskim institucijama kako bi se počinioci ovog zločina otkrili i suočili sa pravdom.

Ministar pravde Abeljard Tahiri naglašava da postoji zastoj u istrazi zato što Beograd nije odgovorio na zahteve Kosova.

"U međuvremenu, naše institucije nastavile su sa radom na istrazi i nećemo stati. Poduzećemo sve napore kako bi ubice Olivera Ivanovića izašle pred lice pravde", ističe Tahiri za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo pravde Kosova je nekoliko dana od Ivanovićevog ubistva poslalo četiri zahteva Vladi Srbije. I srpske vlasti su od kosovskih zatražile razmenu informacija oko istrage. Na kraju, dve strane su više okrivljavale jedna drugu nego što su sarađivale.

Kosovski ministar Tahiri kaže da je Kosovo spremno za saradnju. S druge strane, predstavnici Instituta Kosova za pravosuđe navode da je postala ustaljena praksa da se na slučajeve ubistava javnih ličnosti "uhvati prašina".

Ehat Miftaraj iz ovog instituta sumnja da će se ovaj slučaj rasvetliti zbog mnogih nejasnoća, kao što je ona da je prvu istragu u slučaju pokrenulo Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, umesto Specijalnog tužilaštva. Nedostatak saradnje sa Srbijom, dodaje on, takođe utiče na proces.

"Radi se o ubistvu jednog političkog lidera, a znamo da takvi slučajevi, ukoliko institucije ne uspeju da u kratkom periodu da ih rasvetle, vremenom postaje još teže da se to postigne", smatra Miftaraj. On dodaje da kosovskim liderima nikada nije nedostajala volja da daju izjave o tome kako je važno da se ubistva političara reše, ali u praksi, malo toga je poduzeto.

"Nisu uspeli ni da omoguće dovoljan broj sudija koji bi slobodno, nezavisno mogli da obavljaju svoju dužnost kako treba", dodaje on.

Inače, početkom marta istraga o ubistvu Olivera Ivanovića prešla je na Specijalno tužilaštvo Kosova. Do tada, istragu su sprovodili albanski i srpski tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ispred prostorija svoje stranke SDP u centru Severne Mitrovice.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš