Prioritet zdravlje potrošača

Na Kosovu zaplenjene i uništene igračke sumnjivog porekla

Inspekcija Ministarstva trgovine i industrije zaplenila je i uništila 12 vrsta dečjih igračaka, koje bi zbog štetnih sastojaka mogle ozbiljno da ugroze zdravlje dece.

Na Kosovu zaplenjene i uništene igračke sumnjivog porekla

Da se na tržištu sve češće nalaze igračke opasne po zdavlje dece, pokazuje to što se prilikom provere njihovog sastava neretko ustanovljava da sadrže opasne materije koje mogu narušiti zdravlje deteta. Tako je odlukom Ministarstva trgovine i industrije u Kišnici uništena veća količina igračaka simnjivog kvaliteta. Od 15 testiranih uzoraka 12 je sadržalo opasne materije.

"U Kišnici je uništeno 12 vrsta dečjih igračaka koje se smatraju opasnim po njihovo zdravlje. Prioritet je zdravlje potrošača, u ovom slučaju zaštita zdravlja dece. Do sada je zaplenjeno 17.000 igračaka, a danas je sprečena još jedna isporuka. Za testiranje sumnjivih proizvoda utrošeno je 22 000 evra. Radimo na povećanju broja inspektora, kojih je malo u odnosu na potrebe", istakao je Endrit Šalja, ministar trgovine i industrije.

Iz organizacije potrošača poručuju da je vest o uništavanju sumnjivih igračaka ohrabrujuća, ali nedostatak vide u nedovoljnoj kontroli kvaliteta i sadržaja robe.

"Parcijalno spvovođenje zakona, nije sprovođenje zakona. Ovako se mi bavimo posledicama, a ne uzrokom problema. U ovom slučaju gde su drugi mehanizmi za kontrolu tržišta, ekonomiju i zaštitu potrošača, nema ih nigde. Ko je omogućio toj robi da uđe na tržište? Potrošači malo toga mogu da urade, mi nemamo naših mehanizama za kontrolu kvaliteta i sadržaja robe, što je veoma žalosno", rekao je Seljatin Kačaniku, predsednik organizacije za zaštitu potrošača "Potrošač".

Institit za javno zdravlje Kosova još uvek nema akreditaciju za obavljanje testiranja pa je ministar Šalja pozvao predstavnike ovog Instituta da dođu u Ministrartvo trgovine i industrije sa neophodnom dokumentacijom, kako bi dobili akreditaciju za obavljanje analiza, od čega će najviše koristi imati građani Kosova.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš