Na Kosovu se obeleževa Dan zastave Albanije

Na Kosovu je danas obeležen 28. novembar, Dan zastave Albanije, sećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti Albanije.

Na Kosovu se obeleževa Dan zastave Albanije

Glavne ulice u Prištini ukrašene su albanskim zastavama, a na izlozima radnji dominiraju crvena i crna boja. Građani su ovaj neradan, ali hladan dan iskoristili za šetnju, a mnogi su obišli i štandove koji su postavljeni u pešačkoj zoni u Prištini na kojima su isključivo izloženi albanski prozvodi.

Dan zastave Albanije svojim sunarodnicima čestitali su i političari.

"Dragi sunarodnici, čestitam 28. novembar, Dan zastave! Danas se svi osećamo jakim i odgovornim za izgradnju i razvoj naših zemalja i naroda, gde god da se nalazili", napisao je premijer Isa Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je položio venac na grob Ibahima Rugove.

''Prvi predsednik Republike Kosova, gospodin Ibrahim Rugova je svojom žrtvom za slobodu i nezavisnost doveo do internacionalizacije kosovskog pitanja", poručio je Tači.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, obišao je grob gde su sahranji posmrtni ostaci Ise Šalje, poznatijeg kao Boljetini, u opštini Zvečan.

"Danas, svako pretenduje da izazove kontraverze između državnog i nacionalnog identiteta Kosova. Jedni govore o deljenju zastave ili istorijskih datuma. Ali, oni nisu u pravu. Takvi samo pokazuju koliko malo poznaju istoriju i koliko njihova budućnost nije jasna. Jačanje mira, bezbednosti, stabilnosti i demokratije u regionu je jačanje ideala za koje su se čitav život borili Isa Boljetini, ali i generacije koje su došle posle njega, pa sve do Oslobodilačke vojske Kosova i njenog legendarnog komandanta Adema Jašarija", rekao je Veselji.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri položio je cveće na memorijalni centar “Adem Jašari”, u Prekazu koji je osnovan u znak sećanja na žrtve napada na Prekaz koji je izveden u martu 1998. godine. 

On je rekao da je žrtva porodice Adema Jašarija, dokaz da 28. novembar nije na prošlost, već budućnost.

"Porodica Jašari je naš putokaz u budućnost. Adem Jašari i svi mučenici rata su pali za Kosovo. Ti borci nisu mislili da će u nezavisnom i suverenom Kosovu biti hapšeni”, rekao je Imeri.

Ministar kosovskih bezbednosnih snaga Haki Demoli je u Prekazu rekao da je zahvaljujući radu i žrtvovanju Adema Jašarija i njegove porodice ovo postao praznik slobode.

"Zbog velike žrtve porodice Jašari, možemo danas da ovaj praznik proslavljamo u kurugu porodice kao i ostale državne praznike. Zbog toga što je uradio, i u čast ovog dana, slava legendarnom komandantu Ademu Jašariju i slava Oslobodilačkoj vojsci Kosova”, rekao je Demoli.

Vlada je na sednici održanoj prošle nedelje donela odluku da 28. novembar bude neradni dan na Kosovu. U obrazloženju koje je pročitao premijer Isa Mustafa navodi se da građani zaslužuju odmor kako bi proslavili ovaj praznik iako on nije u kalendaru zvaničnih državnih praznika. Ukoliko bi bila pokrenuta inicijativa da se ovaj dan uvrsti na listu državnih praznika na Kosovu, neophodna je izmena Zakona o upotrebi simbola, uključujući simbole zajednica kao i praznike, za šta je neophodna većina glasova celokupnog broja poslanika skupštine i većina glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš