,,Na Kosovu dolazi period pun tenzija"

U narednom periodu će na Kosovu sasvim sigurno doći do podizanja tenzija, izjavio je poslanik Srpske liste i lider PDS-a Nenad Rašić, navodeži kao bezbednosne izazove naredni protest opozicije, izbor predsednika Kosova, srpske parlamentarne izbore i verski ekstremizam.

,,Na Kosovu dolazi period pun tenzija"

Najnoviji incident ispred manastira Visoki Dečani, kada su kod četiri uhapšene osobe kod pronađeni oružije i propagadni islamistički materijal, pokazuje da je reč o jasnoj nameri tih osoba, jer kako navodi Rašić ne veruje da su u to vreme i u tom pravcu krenuli u lov.

“Način na koji su se oni ponašali bio je tako agresivan i bahat, da  su čak počeli da se svađaju sa policijom i Kforom, koji su bili tu, a naoružani do zuba, zamislite šta je od toga moglo da ispadne", kaže Nenad Rašić poslanik liste Srpska.

Rašić je ovo izjavio na sastanku Skupštinske komisije za nadzor obaveštajne agencije gde je istakao da ne želi da prejudicira ishod istrage, ali činjenice ukazuju da je postojala pretnja od napada.Pored verskog ekstremizma, još nekoliko faktora mogu destabilizovati situaciju na Kosovu, upozorava Rašić.

“Postoje tendencije da će doći do podizanja tenzija u narednom periodu bilo zbog odnosa i briselskih pregovora, bilo zbog srpskih parlamentarnih izbora koji će biti održani ovde i zbog svega toga imaćemo povećane tenzije.Ako sada budemo dozvolili da bude još nekih takvih slučajeva ne daj bože, mi stvarno možemo da odemo u jednu drugu krajnjost gde bi mogli da vidimo šire vidove nasilja”, naglašava Rašić.

Poslanica Skupštine i potpredsednica Komisije za nadzor obaveštajne agencije Duda Balje izrazila je zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na Kosova. Sa sastanka je upućen poziv direktoru ove agencije da na jednom od sledećih sastanaka podnese izveštaj o radu.

,,Poslanici su izrazili zabrinutost oko toga, velike su tenzije, dešavaju se krupne stvari na mnogim mestima i nadam se da iz komisije znaju i da prate sve ono što se dešava i da onoliko koliko je do nas pomognemo ovoj agenciji da bude što efikasnija u svom radu", kaže Balje.

Socijalno ugroženi slojevi stanovništva su pogodno tle za pojavu verskog ekstremiza, rečeno je na ovom sastanku i zaklučeno da je neophodna što bolja komunikacija svih obaveštajnih agencija u regionu, kako bi se ovoj pojavi stalo na put.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš