Mustafa: ZSO će biti formirana bez novih pregovora

Premijer Kosova Isa Mustafa kaže da će ZSO biti formirana i da će primedbe iznete u presudi Ustavog suda biti poštovane prilikom izrade Statuta te zajednice.

Mustafa: ZSO će biti formirana bez novih pregovora

Osim toga, on je naveo da o tome neče biti novih pregovora.

"To što je rekao Ustavni sud se odnosi na Statut (Asocijacije-Zajednice), pošto je Ustavni sud rekao da se Asocijacija može formirati. Nema nikakve sumnje da se Asocijacija treba formirati i da to treba da bude u skladu sa Evropskom poveljom lokalne samouprave i da treba imati u vidu sve odredbe Ustava Kosova. U procesu izrade Statusa obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma", rekao je Mustafa.

Upitan da protumači stav opozicije da su Vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahtev opozicija da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine. 

"Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nisu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi čemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Asocijacije, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom", rekao je Mustafa.

On je ocenio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije pravni akt, več je to statut te zajednice i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda. 

Kosovski premijer je rekao da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i da će Hašim Tači biti izabran za predsednika Kosova. 

"Ima glasova protiv, ali je to ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe DSK, međutim oni ne dovode u pitanje izbor gospodina Tačija za predsednika Kosova", kazao je Mustafa. 

Kosovski premijer je ocenio da je koalicija između DPK i DSK održiva, da je bilo manjih nesuglasica ali da nije bilo ozbiljnih neslaganja koje mogu da štete koaliciji ili da dovedu do njenog prekida.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš