Mustafa: Ukidanje 'ilegalnih' operatora među istorijskim postignućima

"Prestanak svih usluga operatora mobilne telefonije koji su, nakon rata, delovali bez ovlašćenja na teritoriji Republike Kosovo - dobra je vest za Kosovo.

Mustafa: Ukidanje 'ilegalnih' operatora među istorijskim postignućima

Među istorijskim dostignućima u ovom mandatu je i opremanje Kosova međunarodnim pozivnim telefonskim brojem (+383), završetak mnogih elemenata državnosti i proširenje suvereniteta širom teritorije zemlje“ – poručio je nešto pre ponoći kosovski premijer, Isa Mustafa. Mustafa je prvi visoki kosovski zvaničnik koji se oglasio nakon što je Kosovska regulatorna uprava za elektronsku i poštansku komunikaciju danas i zvanično potvrdila da su operatori srpske mobilne telefonije - Telenor i VIP mobile – posle 18, odnosno 10 godina, od 1. maja zvanično prestali sa pružanjem usluga na Kosovu. Beogradski zvaničnici se, od prošlonedeljne najave o prestanku rada ovih operatora na KiM-u, međutim, nisu oglašavali.

Kosovski premijer se u nastavku svoje reakcije osvrnuo i na druge, kako ocenjuje, uspehe tokom mandata njegove vlade.

Među njima su to što na Kosovu "danas nema barikada, zidova, provokativnih vozova," dok "promocija most koji povezuje dve severne opštine države". Uklonjene su, kako kosovski zvaničnici nazivaju institucije Republike Srbije na KiM-u – i "mnoge paralelne strukture", ocenjuje Mustafa.

"Fiktivni uzroci koji su nas držali kao taoce 15 godina, padaju jedan po jedan. Tokom ovog mandata radili smo sa odlučnošću i potpunom posvećenošću budućnosti naše zemlje!" – zaključio je Premijer Kosova.

Reakcija iz Beograda, sa druge strane, nije bilo, a odluku o prekidanju pružanja usluga na Kosovu saopštili su sami operatori, navodeći da to čine "u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o telekomunikacijama". 

Ćerka firma Telekoma Srbije, MTS DOO - registrovana u kosovskom sistemu - od juče je jedini operator srpske mobilne telefonije na KiM-u i ova kompanija, u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama, radi na Kosovu od 15. decembra 2016., pod privremenom i ograničenom dozvolom izdatom od strane kosovskih institucija.

MTS-ove antene se, prema odluci ARKEP-a i istom sporazumu, nalaze na 30 lokacija, dok je Kosovu, nakon pisma iz Srbije, dodeljen pozivni broj +383. Ovaj broj bi trebalo da bude operativan od naredne godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš