Mustafa: Spremni smo da odustanemo od jednog ministarskog mesta u zamenu za podršku za predsedničkog kandidata

„LDK nema plan da sklapa sporazume sa drugim partijama, ako ne bude dogovora sa Samoopredeljenjem, plan B je da odemo u opoziciju“, poručio je na konferenciji za štampu nakon današnjeg sastanka predsedništva LDK lider ove partije, Isa Mustafa, dodajući da je ova partija spremna na kompromis oko pitanja koje je zapelo u pregovorima, mesta predsednika – LDK će odustati od jednog ministarskog mesta, ukoliko LVV podrži njihovog predsedničkog kandidata.

Mustafa: Spremni smo da odustanemo od jednog ministarskog mesta u zamenu za podršku za predsedničkog kandidata

Umesto sastanaka o koaliciji koji poslednjih nedelja nisu imali značajnih rezultata, LDK, jedna od pobedničkih partija na poslednjim vanrednim parlamentarnim izborima sve češće organizuje sastanke svog predsedništva. Na najnovijem, današnjem, lider LDK, Isa Mustafa je, kako je naveo na konferenciji za medije, upoznao vođstvo stranke o toku pregovora sa LVV.

„LDK veruje da naša koalicija ne treba da bude koalicija političkih rivala, već partnerstvo kojem je suđeno da zemlji donese neophodne promene u dobrom upravljanju i pruži perspektivu za razvoj. Stav predsedništva je da LDK treba biti vrednovana u zajedničkom sporazumu u skladu sa podrškom koju smo dobili od građana na izborima 6. oktobra“, rekao je Mustafa, prenosi Koha.

Iako kako kaže, novi sastanak sa LVV nije zakazan, LDK je spreman da se tom sastanku odazove kada god poziv stigne. Ipak, u slučaju da dogovora sa LVV ne bude, LDK neće tražiti druge saveznike za formiranje vlade.

„Ako formiramo vladu sa LVV formiraćemo, ako ne prihvatamo nijedan mandat od predsednika nećemo ni nijedan sporazum sa drugim partijama, pošto je ovo volja građana, stoga budite sigurni da nemamo drugih planova. Drugi plan je poslednji, ako se ne dogovorimo to znači da idemo u opoziciju“, izjavio je Mustafa, javlja Koha.

Pregovori LVV i LDK, prema medijskim napisima, ali i izjavama nekih od funkcionera ovih partija, zapeli su zbog zahteva LDK da LVV podrži njihovog kandidata za predsednika. Uz distribuciju ministarstava u budućoj vladi na 5 prema 5 i činjenicu da će LVV imati premijera, a LDK predsednika Skupština, iz LVV smatraju da je ovakav zahtev LDK nepravičan. Međutim, danas je Mustafa najavio spremnost LDK na kompromis po ovom pitanju. Kako tvrdi, predložili su LVV da odustanu od jednog ministarskog mesta u zamenu za podršku za predsednika, ali od LVV još uvek nema pozitivnog odgovora.

„Ne vidim smetnju da LVV prihvati da se založi da podrži predlog LDK da ima kandidata za predsednika kao što mi podržavamo njihovog kandidata za premijera. Nismo videli neku spremnost, ali mi smo tražili od LVV da se nama ustupi mesto predsednika, a mi ćemo zauzvrat, predati jedno ministarstvo, ali oni nisu dali pozitivan odgovor“, rekao je on.

Po ovoj računici, LVV bi imalo 6 mesta u budućoj vladi, LDK 4, a nevećinske zajednice 2.

Sinoć je u emisiji Pressing na T7 još jedan član predsedništva LDK, Avdulah Hoti, izjavio da će ova partija otići u opoziciju ukoliko ne dobije mesto predsednika, prenela je Gazeta Express.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš