Mustafa: Saradnja sa Kforom i Natoom od velike važnosti

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je za Kosovo od izuzetne važnosti dobra saradnja sa Kforom i Natoom.

Mustafa: Saradnja sa Kforom i Natoom od velike važnosti

U Prištini  je završen 93. Rouz Rot seminar parlamentarne skupštine Nato-a, a poslednjeg dana seminara razgovaralo se borbi protiv radikalnog terorizma.

Premijer Kosova Isa Mustafa je govorio o ekonomskoj situaciji, o značaju prisustva međunarodnih snaga na Kosovu, kao i o odnosima Kosova i Srbije i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.  

“Kada govorimo o ZSO ona  će biti formirana na osnovu prvog sporazuma koji je bio potpisan i na osnovu odluke Ustavnog suda koja obezbeđuje da ova zajednica nema izvršne nadležnosti i ne predstavlja treći nivo vlasti“, rekao je Mustafa.

Trećeg dana seminara razgovaralo se o borbi protiv radikalnog ekstremizma i terorizma.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni istakao je da je Kosovo učinilo mnogo u borbi protiv ove pojave, da je kosovska skupština prva donela zakon o zabrani učešća svojih državljana na ratištima u Siriji i Iraku.

“Skoro čitavu  godinu  nije zabeležen nijedan slučaj odlaska kosovskih građana da se bore u Iraku I Siriji”, kazao je Hiseni.

Obrazovanje I edukacija ključni su u faktori u suzbijalju pojave radikalnog terorizma, rečeno je na seminaru.

Abit Hodža iz Kosovskog demokratskog centra istakao je da rešenje leži upravo u obrazovanju.

“Moramo da pružimo bolje obrazovanje i edukaciju našim mladim ljudima. Moramo im pružiti bolje analitičke veštine razmišljanja, istakao je Hodža.

“U našem izveštaju koji se odnosi na period od 2012-2015.godine , navodimo da je oko 900 ljudi otišlo uglavnom sa Kosova, zatim slede Makedonija, Bosna i Albanija. Oko 50 ljudi je otišlo iz Srbije. Najveći vrhunac je bio 2013. godine. Ono što je dobra vest je da u 2016.godini skoro nijedan državljanin zapadnog balkana nije otišao u Siriju, navela je Marija Ristić iz BIRN-a.

Seminar koji je trajao tri dana okupio je više od 100 učesnika, uključujući skoro 70 parlamentaraca iz 21 zemlje članice NATO-a i partnerskih zemalja.

Seminar je bio posvećen pitanjima evratlanskih integracija Kosova, dijalogu Beograda i Prištine  borbi protiv terorizma.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš