Mustafa: Očekujem 400 miliona evra stranih investicija

Direktne strane investicije, bile su jedna od glavnih tema naučnog okruglog stola u organizaciji Akademije nauka i umetnosti Kosova, kome je prisustvovao i premijer Isa Mustafa.

Mustafa: Očekujem 400 miliona evra stranih investicija

Premijer Mustafa  je istakao da se naredne godine očekuje povećanje stranih investicija,koje će iznositi do 400 miliona evra, za šta su najzaslužnije reforme i funkcionisanje novog  fiskalnog paketa na Kosovu. Premijer je dodao da će vlada raditi na privlačenju novih stranih investicija.

,,Tržište rada i ljudski kapital se često smatraju faktorom koji može da utiče na privlačenje direktnih stranih investicija . Preporučuje se da se radi na unapređenju profesionalnih sposobnosti u cilju postizanja direktnih stranih investicija“, istakao je Isa Mustafa.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Muhamed Mustafaka smatra da su strana ulaganja doprinela reindustrijalizaciji.

„Aktivna industrijska  politika treba da se usredsredi na takozvane političke ponude, jer one utiču na stvaranje konkurencije, kao što je rast  produktivnosti, rast ljudskih resursa, a to predstavlja dugoročni održivi ekonomski rast. Sve ekonomije u tranziciji imale su istu sudbinu, jer  industrija stvorena u  socijalističkim zemljama  nije bils konkurentna na otvorenom  tržištu”, rekao je Muhamed Mustafaka, poslanik LDK.

Kada je reč o stranim investicijama, prema podacima Ministarstva trgovine i industrije najuspešnija je bila 2007. Godina, dok se neuspešnom smatra 2014.kada je Kosovo bilo u političkoj krizi.

„Direktne strane investicije su promoter zemalja u razvoju ,što ne podrazumeva samo prenos finasijskih sredstava, već imaju mnogobrojne pozitivne efekte, kao sto su tehnološki prenos, informacije, kultura i poznavanje marketinga prodaje“, istakla je Hikmete Bajrami, ministarka trgovine i industrije.

Ministarstvo trgovine  najavljuje  reforme, koje će poboljšati ambijent poslovanja na Kosovu, što podrazumeva  spoljne i unutrašnje  faktora   koji  utiču na investicije, što je podržala Vlada Kosova. Naučnom okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Makedonije  koji su  govorili  o izazovima sa kojima se suočava njihova zemlja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš