Murati: Tri moguća scenarija konstitutivne sednice sedmog saziva Skupštine

Prema poslovniku o radu kosovske skupštine, konstitutivna sednica zakazana za četvrtak u 15h, može se odvijati na više načina, što će zavisiti od toga postoji li ili ne koalicioni sporazum između dve najveće parlamantarne grupe – Samoopredeljenja i LDK. Najlošiji scenario je odlaganje sednice u nedogled, ocenio je Artan Murati, politički analitičar iz Kosovskog insituta za demokratiju.

Murati: Tri moguća scenarija konstitutivne sednice sedmog saziva Skupštine

Uoči konstitutivne sednice, Murati ističe, samo je jedan scenario kojim se ne rizikuje gubljenje vremena.

„Postignut je koalicioni sporazum. Izbor predsednika i Predsedništva postaje jednostavan. Poslanici polažu zakletvu, konstituisanje je završeno“, napisao je Murati na Fejsbuku.

Drugi scenario je scenario u kom nema dogovora, pa samim tim ni potrebne podrške odgovarajućeg broja poslanika za zajedničkog kandidata za predsedavajućeg skupštine.

„Nema dogovora. LVV predlaže kandidata za predsednika skupštine. Ako se glasa za, onda dobro. Ako se ne izglasa, počinju problemi. Poslovnikom o radu Skupštine nije predviđeno šta će se dogoditi ako se predlog ne izglasa. Međutim, Ustavni sud je pojasnio da nominaciju za predsednika skupštine predlaže isključivo najveća parlamentarna grupa, koji pripada Pokretu Samoopredeljenje. Ako se prvi predlog ne usvoji, potreban je konsenzus o drugom kandidatu“.

Treći, najlošiji scenario podrazumeva blokadu konstitutivne skupštine.

„Pošto ne postoji rok za konstituisanje Skupštine i pošto LVV ima pravo da predloži ime predsednika skupštine, sednica može da bude odložena. LVV ne predlaže niti prisustvuje konstitutivnoj sednici. Ovde počinju ostale političke igre“.

U nedostatku zvaničnog dogovora o koalicionoj vladi između LDK i LVV, sva pažnja medija usmerena je na interakciju zvaničnika ove dve partije. Poslednji sastanak Kurtija i Mustafe bio je prošlog četvrtka, a kamen spoticanja u pregovorima je insistiranje LDK na podršci za kandidata za sledećeg predsednika Kosova iz njihovih redova.

Iako je ranije danas službenik za komunikaciju sa medijima LVV za Insajderi rekao da danas neće biti sastanka između lidera LDK i LVV, Koha ipak javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da će sastanka biti.

O mogućim raspletima predstojeće sednice razgovarali smo i sa liderom Progresivno demokratske stranke, Nenadom Rašićem i potpredsednikom Saveta za inkluzivno delovanje, Špetimom Gašijem. Sagovornici KoSSeva predviđaju da bi do dogovora o vladi moglo doći do četvrtka, ali smatraju da će dogovor o podršci za predsednika biti odložen za neki kasniji period. Više o tome čitajte u posebnoj vesti Sagovornici: Biće dogovora o vladi, ne i o predsedniku.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš