MUP ponovno aktivira operativni centar za upravljanje pandemijama

Ministar unutrašnjih poslova, istovremeno koordinator Međuinstitucionalne grupe za upravljanje incidentima (MGUI), g. Agim Veljiu, održao je naredni sastanak sa predstavnicima grupe, na kojem su razgovarali o upravljanju trenutnom situacijom sa pandemijom COVID-19.

MUP ponovno aktivira operativni centar za upravljanje pandemijama

Koordinator ove grupe, g. Agim Veljiu naglasio je da imamo obvezu nametnuti odgovarajuće mjere koje su u proporciji sa trenutnom situacijom, ali uvijek uzimajući u obzir ekonomski aspekt i održivost.

Kazao je da je na 18. sastanku Vlade Republike Kosovo, premijer Hoti zatražio da se nacionalni plan odgovora potpuno aktivira.

„Dozvolite mi da naglasim da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima potencijal i ljudski, ali i logistički da precizno upravlja i sprovodi ovaj plan, na osnovu kapaciteta i iskustva koje ima u kosovskoj policiji i u Agenciji za upravljanje Hitne situacije “, naglasio je ministar Veljiu.

Ministar Veljiu naglasio je važnost donošenja odluka koje ova grupa ima i zatražio listu prioriteta sa hitnim potrebama, kako bi se donijele ispravne odluke za bolje upravljanje ovom situacijom.

Ministar zdravstva je na ovom sastanku dao opći sažetak u vezi sa upravljanjem stanjem u pogledu zdravlja, gdje je naglasio da je situacija vrlo ozbiljna, s velikim brojem građana koji su i dalje zaraženi i velikim brojem građana koji je gube. život.

Dok je generalni direktor kosovske policije, naglasio je izazove sa kojima se policija suočava tokom sprovođenja odluka Vlade Kosova. On je rekao da je iz opšteg aspekta sigurnosti situacija mirna i stabilna.

Na ovom sastanku je odlučeno da se poveća kapacitet Operativnog centra MUP-a sa drugim institucijama i akterima, da se u punom kapacitetu operišu svi lokalni službenici za vanredne situacije i od danas svi opštinski službenici, osoblje za upravljanje kriznim situacijama , regionalni centri itd. bit će pod-koordinirani s Operativnim centrom MUP-a.

Na kraju je odlučeno da se napravi popis hitnih potreba i onih koji su u nadležnosti ove grupe, kako bi se vrlo brzo održao naredni sastanak i donijele odluke o zahtjevima koji su potrebni za upravljanje ovom situacijom. /Kosova.info/

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš