Muižnieks: Zabrinjavajuće stanje ljudskih prava na Kosovu

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks ocenio da je stanje ljudskih prava na Kosovu zabrinjavajuće i da Kosovo mora da promeni pravac i stvori "kohezivno društvo", tako što će procesuirati odgovorne za ratne zločine i promovisati međunacionalnu toleranciju, preneo je AP.

Muižnieks: Zabrinjavajuće stanje ljudskih prava na Kosovu

Muižnieks je u memorandumu posle posete Prištini napisao da vlasti Kosova moraju da pokažu više brige za raseljena lica i da reše ubistva i nestanak 13 novinara posle rata. On je pozvao vlasti Kosova i Srbije da otvore vojne i policijske arhive u kojima se možda nalaze informacije o nestalima. 

Muižnieks je pozvao Prištinu da uloži napore da se reši problem više hiljada ljudi, uglavom Roma, koji su nasilno raseljeni tokom sukoba. 

On je kao glavne uslove za ostvarivanje "kohezivnog društva" naveo procesuiranje i kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine, rešavanje sudbine nestalih, reparacije za žrtve rata i olakšavanje povratka raseljenih. 

Muižnieks je pozvao vlasti Kosova da obezbede efikasnu zaštitu i podršku za svedoke pred specijalnim sudom za ratne zločine, i da ulože više napora u procesu pomirenja, pogotovo u pogledu uvođenja novina u obrazovnom sistemu da bi se promovisala međuetnička tolerancija i međusobno poštovanje. 

Svi udžbenici u kojima postoje elementi nacionalizma i predrasuda treba da budu revidirani, rekao je on i pozvao vlasti Kosova i Srbije da rade na rešavanju tog gorućeg pitanja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš