Lažne optužbe

MSP Kosova: Đurić dobio dozvolu ali nije bio zainteresovan da dođe

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova dalo je danas dopuštenje direktoru takozvane Kancelarije za Kosovo, Marku Đuriću, da na nekoliko sati ostane u Mitrovici, ali izgleda da Đurić zapravo nije bio zainteresovan da stvarno uđe, već da je imao tendenciju da izvede predstavu na granicama Kosova, a da onda medijima kaže kako je morao da čeka deset minuta na Jarinju.

MSP Kosova: Đurić dobio dozvolu ali nije bio zainteresovan da dođe

Međutim, MIP ne dozvoljava da bude ucenjivan, ili da mu se postavljaju ultimatumi o rokovima, jer se njegov rad zasniva na zakonima, Ustavu Kosova i Briselskom sporazumu kada je u pitanju izdavanje dozvola uzajamnih poseta". Ovo je odgovor iz Prištine zašto direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uprkos najavi svog dolaska u Kosovsku Mitrovicu, još jednom nije došao na Kosovo.

Beogradski mediji: Đuriću zabranjen ulazak na KiM

Tanjug je, međutim, sa druge strane, izvestio da im je iz Kancelarije za KiM potvrđeno da je Đuriću "onemogućemo da danas prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Kosovskoj Mitrovici". Đuriću je, navodi, "bez obrazloženja vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje, na osnovu odluke privremenih institucija samouprave u Prištini, iako je njegov boravak na KiM blagovremeno prijavljen".

Nema odgovora iz službe za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM

A pre nego da se oglasi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, pitanja u vezi sa dozvolom za Đurićev dolazak uputili smo odeljenju za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ovu službu pitali smo:

- Kada ste privremenim institucijama samouprave u Prištini poslali zahtev za ulazak direktora Kancelarije za KiM u AP Kosovo i Metohija?

- Da li ste dobili odgovor i, ako jeste, pod kakvim obrazloženjem ste odbijeni?

- Da li ste u trenutku kada ste medijima poslali najavu dolaska Direktora imali odgovor iz Prištine?

Do trenutka objavljivanja ove vesti, odgovore, međutim, nismo dobili.

Rakić: Fašistički čin

U međuvremenu reagovao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. On tvrdi da je Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo.

"U Danu kada se proslavlja pobeda nad fasizmom i kada slobodna Evropa sprovodi načela moderne demokratije, uskraćuje se sloboda kretanja direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Najoštrije osuđujem zabranu ulaska Marku Đuriću na Kosovo i Metohiju. Ovakav postupak Prištine je u suprotnosti sa svim načelima pravde i prava i predstavlja fašistički čin, a to je u ovom slučaju isključivost," saopšteno je iz Rakićevog kabineta.

Đurić je poslednji put boravio na Kosovu za Vaskrs - u Gračanici i Donjoj Budrigi. Prethodno je u Kosovskoj Mitrovici bio 29. marta, i to je bila prva poseta KiM-u nakon slučaja Voz.

Upravo je pokušaj slanja voza na kojem je na 21 jeziku, uključujući i albanski, pisalo Kosovo je Srbija, prema nepodeljenoj oceni svih strana, izazvalo najviše tenzije između zvaničnog Beograda i Prištine, od kada je započeo briselski dijalog.

Kancelarija za KiM u javnosti se predstavila kao glavni promoter ovog voza.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš