Mogerini u Prištini: Kosovo je u srcu Evrope

Dan nakon preporuke Evropske komisije da se Kosovu ukinu vize, nadležni komesar Dimitris Avramopulos i šefica diplomatije EU Federika Mogerini došli su u posetu Prištini. Na zajedničkoj koferenciji sa kosovskim premijerom Isom Mustafom rečeno je da vizna liberalizacija osim praktične dimenzije, slobode kretanja, nosi i simboličnu i političku poruku da Kosovo ima evropsku perspektivu.

Mogerini u Prištini: Kosovo je u srcu Evrope

Na sastanku zvaničnika EU i premijera Ise Mustafe u Prištini razgovarano je o liberalizaciji viza, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i o nastavku dijaloga sa Srbijom. Izraženo je zadovoljstvo zbog približavanja datuma kada će se putovati bez viza.

"Kosovo je uspešna priča, zbog toga su evropske integracije posebna vrednosti našeg društva. Kosovo ima potrebe za Evropom, ali će i Evropa biti kompletnija sa Kosovom”, izjavio je Mustafa.

“Napravili smo veliki, dugo isčekivani korak, koji ima ne samo praktične pozitivne posledice, već simbolično i političko značenje koje se može sažeti u jednu rečenicu koja glasi: “Kosovo je Evropa”. Kosovo ima evropsku perspektivu i niko ko poznaje geografiju i istoriju više ne može da kaže da ova zemlja nije u srcu našeg kontinenta”, istakla je Mogerini.

I komesar Avramopulos se složio da je ovo trenutak za slavlje zbog vizne liberalizacije i sprovedenih reformi, ali i podsetio da kosovske institucije, do trenutka kada se u Savetu i EP bude donosila konačna odluka o ukidanju viznog režima, moraju ratifikovati Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i pokazati dobre rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“To nije samo zato što Evropa od vas to traži. Nismo ovde da naređujemo. To je za dobrobit Kosova. Hajde da budemo iskreni. Postoji percepcija širom sveta da je Kosovo korumpirana zemlja, da postoji organizovani kriminal. Dakle, ova borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je politička i moralna obaveza vlade”, rekao je Dimitris Avramopulos, komesar Evropske Komisije za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo.

Mustafa je apelovao na sve da poštuju pravila Šengena, dok je Avramopulos podsetio da postoje sankcije bezviznog režima dodajući da ne bi voleo da EU dođe u situaciju da ih primeni. Jedno od pravila je da se vizna liberalizacija odnosi samo na kosovske biomertijske pasoše.

“Samo kosovski pasoši su priznati. Dakle, to je veoma jasno. To znači da će građani Kosova moći putovati bez viza samo uz pasoš Kosova”, poručio je Avramopulos.

Osim vlasnika kosovskih pasoša, u redovima za vizu čekaju i državljani Srbije koji žive na Kosovu i imaju pasoše Koordinacione uprave. Na pitanje šta će biti sa ovim putnim ispravama, komesar Avramopulos je rekao da se obratimo kosovskom premijeru.

Tako putne isprave Koordinacione uprave ostaju jedine u Evropi sa kojima se ne može putovati bez viza.

Ovo je svakako i pitanje za organe Srbije koji od 2009. godine izdaju ove pasoše, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM je saopštila da će zatražiti viznu liberalizaciju za Srbe sa Kosova.

Mogerini u Skupštini: Kosovo je Evropa

Nakon zajedničke konferencije, šefica evropske diplomatije obratila se poslanicima u Skupštini Kosova. Sednici su prisustvovali i poslanici opozicije.

Kosovo je Evopa, reči su visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini koje su proparaćane gromoglasnim aplauzom u parlamentu Kosova, istićući da će put  za bolju Evropu i bolje Kosovo biti nastavljen,a ono je dokazalo da su dostignuća moguća i da to može učiniti mnogo brže od ostalih.
 
,,Ono što danas slavimo je predlog  za bezvizno putovanje unutar Šengen zone.Ovo  je značajan dokaz vašeg rada i potencijala jedinstva. Ujedinjeno Kosovo ka zajednickom cilju, ka bezviznom rezimu ,otvorilo je put da se to desi.Kada kažem vi, obraćam se poslanicima, sudijama, carinicima i svakom građaninu Kosova i to je bio zajednički napor svih u zemlji i znam koliko je značajan za narod Kosova.Možete nastaviti da računate na nas i evropske institucije, tako da  će evropska zajednica procesuirati sve ovo što je pre moguće, moramo nastaviti da radimo zajedno", rekla je Federike Mogerini, visoka predstavnica  EU za spoljnu politiku.

,,Kososke vlasti ce se konsolidovati u sprovođenju demokratije, zakona i efikasnije borbe protiv korupcije i organozovanog kriminala, potpunom  poštovanju ljudskih prava i sloboda i snaženju ekonomije koja ce biti u stanju da se suočava sa slobodnim tržistem", kazao je predsednik Skupstine Kosova Kadri Veselji.

,,Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pozitivna preporuka Evropske komisije za viznu liberalizaciju za nasu zemlju su pokazatelji da proces integracije ide napred. Svemu ovome   se pridružuje i veoma dobra vest o uclanjivanju Kosova u Uefu. Kosovo počinje da  zauzima svoje mesto u evropskoj porodici , mi smo Vam zahvalni na tome, podržavamo vas i sve zemlje evropske zajednice koje su nam omogućile da budemo dostojanstveni građani", naglasio je Veselji.

Mogerinijeva je pred poslanicima  govorila o dijalogu Beograda i Prištine.

,,Asocijacija neće biti paralelana Vlada unutar Kosova i neće imati svoje zakone. Ona će biti unutar zakonskih okvira Kosova i vodiće se odlukom  Ustavnog suda da ce zajednica raditi u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Integritet Kosova se ne dovodi u opasnost i dozvoljava se  Srpskoj zajednici da se integrise u drustvo , ona može biti korak ka snažnom Kosovu."

Svečana sednica parlamenta kosova protekla je bez incidenata, a ovoj sednici su  prisustvovali  poslanici svih opozicionih stranaka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš