Mogerini tražila okončanje dijaloga do juna i ukidanji taksi

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je 8. januara tokom sastanka sa kosovskom pregovaračkom ekipom ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH)

Mogerini tražila okončanje dijaloga do juna i ukidanji taksi

Ona je zatražila i okončanje dijaloga s Beogradom do juna ove godine, izjavio je kopredsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti.

Ahmeti je za portal Metro kazao da je Mogerini zatražila i da sporazum bude u skladu sa evropskim standardima i da ne sadrži podele po etničkim linijama.

On je rekao da je odluku o taksama Vlada Kosova donela zbog „napada Srbije prema Kosovu“ i ocenio da Priština treba da odgovori na takve napade, jer to predstavlja potvrdu subjektiviteta Kosova.

Dodao je i da nisu stvoreni uslovi za ukidanje takse.

„Međutim mi imamo obavezu konsultacija i pripremu strategija za dijalog. Državna delegacija će se konsultovati sa Vladom, ali smo mi usredsredjeni na punu funkcionalizaciju delegacije i komisija. Posle toga možemo razgovarati o svakoj temi posebno uključujući trgovinu sa Srbijom“, kazao je Ahmeti.

Povodom zahteva Mogerini za brzo okončanje sporazuma Ahmeti je istakao da Priština misli drugačije i da je Kosovu potreban brz, ali kvalitetan sporazum koji će „jednom za svagda rešiti otvorena pitanja sa Srbijom“.

U vezi sa sadržajem sporazuma Ahmeti je podvukao da se i kosovska strana zalaže za ostvarivanje evropskih vrednosti, bez podele na etničkim linijama ili etnički teritorijalnoj autonomiji, kao što je to utvrđeno u rezoluciji koju je usvojila Skupština Kosova prilikom izbora kosovske pregovaračke ekipe.

„Za Skupštinu i narod Kosova sporazum Kosova i Srbije bio bi prihvatljiv ako obezbedi priznanje Srbije i da jednom za svagda okonča sukob dve zemlje“, naveo je Ahmeti.

Inače, danas je Koha objavila da Kosovo priprema zabranu kretanja za vozila iz Srbije.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš